Zlatan får se sig själv i spegeln

Kristopher Karlsson: Larsson är Sveriges främste frisparksskytt

Foto: REUTERS
FOTBOLL

LONDON. Sunderlands nyförvärv Jermain Defoe var tillbaka på White Hart Lane men tanken var att Harry Kane skulle visa att det är en ny anfallare som regerar i Tottenham-tröjan nuförtiden.

Slutet blev lyckligt för publiken på The Lane i och med 2-1-seger – men varken Defoe eller Kane spelade några huvudroller.

Däremot bestämde sig Sebastian Larsson för att visa att han är Sveriges främste frisparksskytt – och Zlatan Ibrahimovic får se sig själv i spegeln.

Inför matchen hade det mesta handlat om Jermain Defoe. Den nu 32 år gamle anfallaren var tillbaka på White Hart Lane efter sex månader i Kanada.

När hans namn lästes upp inför matchen jublades det och applåderades bland Tottenham-fansen – trots att han numera representerar motståndarna för lördagen, Sunderland.

Frågan var enkel

Efter att ha tränat med Spurs i veckan var han sugen på en tredje sejour i klubben. Tottenham-bossen Mauricio Pochettino ansåg dock att han hade tillräckligt med anfallare i truppen och i stället blev Defoe lagkamrat med Sebastian Larsson i nordöstra England.

Frågan Tottenham-fansen ställde sig inför matchen var enkel:

Skulle Defoe göra som han gjort i samtliga av sina tidigare debuter, mål?

Efter 90 intensiva minuter i januarisolen på The Lane kunde vi konstatera att:

Nej, det skulle han inte (även om han borde haft straff i femte matchminuten när när han gjorde bort Jan Vertonghen och föll över belgarens knä).

Och inte heller skulle publikenfavoriten Harry Kane – årets hjälte bland Spurs-fansen – vara sin vana trogen och måla. 21-åringen var lika livlig som vanligt och hade förutom ett skott i stolpen en rad olika chanser att göra sitt 19:e mål för säsongen. Det var i stället mittback Vertonghen som testade skott i straffområdet och när bollen tog en styrning ledde Tottenham 1-0 redan efter tre minuter.

Men det skulle dyka upp en tillfällig glädjedödare på White Hart Lane i dag – även om han inte hette Jermain Defoe.

Nej, det är inte rimligt

Glädjedödaren dök upp i den 30:e matchminuten, placerade in en frispark från 20 meter och hette Sebastian Larsson. Målet innebar 1-1 och Tottenham-fansen fick vänta nervöst i en timme på att Christian Eriksen skulle hålla sig framme på en kontring och trycka in segermålet 2-1 i den 89:e minuten. 

För Sunderland innebär förlusten tappad mark i bottenstriden och risken för nedflyttning blir allt mer verklig.

För Erik Hamrén innebär lördagen ett nytt härligt glädjebesked efter torsdagens seger mot Elfenbenskusten i Abu Dhabi. En landslagsmittfältare som inleder 2015 i samma positiva anda som det svenska landslaget.

För Zlatan Ibrahimovic innebär dagens tillställning på White Hart Lane att han får ta sig själv en titt i spegeln och ställa sig själv frågan:

– Är det rimligt att jag lägger beslag på samtliga frispark i den blågula tröjan medan Larsson får stå åt sidan?

I brist på spegel kan jag hjälpa honom på traven:

Nej, det är inte rimligt.

För Tottenham innebär dagens seger att man hakar på konkurrenterna om de där så åtråvärda Champions Champions League. Men efter att Roberto Soldado erbjudit ännu en uppvisning i hur man missar målchanser får Pochettino låna Zlatans spegel och ställa sig en alldeles egen fråga:

– Är jag verkligen så nöjd med med min anfallsuppsättning (läs Soldado och Adebayor)?

ARTIKELN HANDLAR OM