Är det här 224 till Wembley Stadium?

Sjögren: Liverpools hopp lever – tack vare en 20-åring med hemlängtan

Foto: TT
FOTBOLL

Chelsea kom till Liverpool för att parkera sin klassiska buss.

Sedan klev Raheem Sterling på med en stilla undan:

”Visst är det här 224:an till Wembley?”

”Get Gerrard to Wembley”. Texten prydde en banderoll i hemmaklacken med vädjan till övriga Liverpool-spelare att ge lagkaptenen en storartad avslutning på karriären i England med en Ligacupfinal på landets finaste arena. Det är också numera uppenbart att mittfältaren inte längre på egen hand kan föra sitt lag till titlar.

Såg ut som förra våren

Det blev extra tydligt när Gerrard tvingades lämna den första semifinalen mot Chelsea efter 70 minuter. Utbytt mot Adam Lallana.

Chelsea hade kommit till Liverpool för att parkera den klassiska dubbeldeckaren och det syntes som vanligt vems lag som var på besök. José Mourinho styrde de taktiska pjäserna perfekt till en början, Chelseas fick en straff, en ledning och började redan efter 18 minuter att vänta på slutsignalen.

Där och då såg det precis ut som förra våren när Chelsea kom till Anfield och såg till att Liverpool halkade sig bort från ligatiteln. En match som inledde de ”tre värsta månaderna” i Steven Gerrards liv och fick Brendan Rodgers att ifrågasätta hela José Mourinhos tränarfilosofi.

– José är nöjd med att spela så och kommer förmodligen visa upp sitt CV som bevis på att det fungerar. Men jag vill ta initiativet i matcherna och låta spelarna uttrycka sig själva, sa Rodgers i en rasande utläggning om Chelsea-bussen.

Brendan Rodgers har inte någon semifinal på sitt CV sedan tidigare. José Mourinhos behöver vi inte ens ta upp. Portugisen är expert på att styra matcher till ett givet resultat. En mästare på att få med sig gynnsamma utgångslägen till hemmareturer.

Mot ett lågt stående Chelsea-försvar är inte heller Steven Gerrards annars så öppnande bollar värda mycket. Då krävs andra kvalitéer. De som Liverpool sålde till Barcelona i somras. Men de som Liverpool håller på att få igen i sin 20-årige sensation.

Är upp till Steerling

Raheem Sterling kom till England från Jamaica som femåring och växte upp i området St Raphaels i nordöstra London. En busstur med 224:an från Wembley Stadium. Där fostrades vad som allt tydligare ser ut att vara engelsk fotbolls framtid.

Det räckte att Chelseas försvar hamnade lite för lågt för en sekund. Att Nemanja Matic och John Obi Mikel spände gummisnodden mellan sig lite, lite för långt. Det gav Raheem Sterling ett par kvadratmeter att operera på ensam framför motståndarnas backlinje.

En mottagning, en vändning och ett ryck senare stod det 1-1. En mottagning, en vändning och ett ryck senare levde plötsligt Liverpools titeldröm igen.

Det är fortfarande stor fördel Chelsea inför returen. José Mourinho är med all sannolikhet nöjd med att kunna packa ner oavgjort och ett bortamål i bussen till returen i London. Inte minst efter 2-19 i skott och ett enormt spelövertag för Liverpool. Men så länge Raheem Sterling lever och andas gör också Liverpools hopp det.

Under sina första år i Liverpool hade Sterling så kraftig hemlängtan att klubbens kontaktperson Phil Roscoe tvingades skjutsa talangen från Liverpool till London varje kväll för att sedan hämta honom igen för träning på morgonen efter. Nu kallar Wembleys skugga återigen på sin förlorade son.

”Get Gerrard to Wembley”. Det är upp till Raheem Sterling nu om Chelseas buss ska vara en 224:a raka vägen till Ligacupfinalen.

FAKTA

Liverpool–Chelsea 1–1 (0–1)

semifinal, första matchen

0–1 Eden Hazard (18 str), 1–1 Raheem Sterling (59).

Publik: 44 573.

ARTIKELN HANDLAR OM