En historisk skräll – mitt i sillycirkusen

Kristopher Karlsson: Ja, det här var skamligt Mourinho

1 av 3
André Schürrle utanför truppen i dag – trots Mourinho sa att tysken skulle starta. Foto: AP
FOTBOLL

LONDON. José Mourinho hade lovat att de bägge ryktesomgärdade spelarna Mohamed Salah och André Schürrle skulle starta mot Bradford i dag.

Det gick ett sorl genom pressrummet när tysken saknades helt i truppen.

Men det var inget mot det öronbedövande vrålet från Bradford-klacken när League One-laget vände 0-2 till 4-2 och slog ut Chelsea ur FA-Cupen.

En lugn och behärskad José Mourinho bekräftade redan på presskonferensen i går att det skulle kastas om en aning i elvan från de mannar som reste hem med en poäng från mötet med Liverpool på Anfield.

Bradford City må mycket väl vara i princip samma lag som slog Wigan, Aston Villa och Arsenal i ligacupen för två år sedan men en bortamatch på Stamford Bridge är förstås en helt annan historia – och Mourinho luftade i frysboxen.

Portugisen avslöjade bland annat att han tänkte vila en världsmålvakt (Thibaut Courtois) till förmån för en annan (Petr Cech) och att Mohamed Salah och André Schürrle skulle få chansen från start.

De senaste dagarna har de båda herrarna omgärdats av rykten om flyttar. Det har hetat att Salah ska till Roma på lån med köpoption och att Wolfsburg vill göra Schürrle till sin andra Chelsea-värning efter att ha köpt Kevin De Bruyne för ett år sedan.

I går läste Mourinho från samma manus som han använde innan han sålde både Juan Mata och Fernando Torres:

– Jag kan inte garantera att de kommer vara kvar här. Förstret är öppet. Jag gillar dem, jag behöver dem, jag litar på dem.

Silly-ikonen log

Men när Chelsea-stjärnorna vandrade ut på Stamford Bridges gräsmatta i ett soligt London i dag saknades ett av Mourinhos löften.

André Schürrle fanns inte med i startelvan – han fanns inte ens med i truppen. När startelvorna blev officiella gick ett sus genom pressrummet. Att en leende Jim White – Sky Sports Deadline Day-ankare – var på plats i sorlet kändes väldigt passande. Hade det där ”fenomenala” budet som Mourinho krävde i går landat under lördagseftermiddagen – eller är han bara ”sjuk” som det hette när han saknades mot Liverpool?

Klart var att Salah var den enda som vandrade ut genom spelartunneln för att lyssna till domare Andre Marriner blåsa igång matchen och Chelsea-fansen sjunga om Mourinho. Jag hoppas att han sög in upplevelsen innan han klev av vid Chelsea-ledning 2-1.

Det kan nämligen mycket väl vara hans sista matcher i den blå tröjan. Och itill skillnad från många av sina lagkamrater gjorde han inte bort sig.

Chelsea-stjärnornas sista matcher?

Chelsea stormade ut genom grindarna och tryckte upp gästerna mot väggen. Petr Cech fick dock chansen att visa att han alltjämt är en man att lita på med en räddning i världsklass när Andrew Davies trodde att han nickat in ett ledningsmål i den 19:e matchminuten.

Två minuter senare visade Gary Cahill att ett lag som Bradford måste ta tillvara på sina chanser på den här nivån. Mittbacken klacksparkade ett inlägg upp i nättaket. Av bara farten testade Didier Drogba ett stenhårt skott från halva plan till Mourinhos förtvivlan på bänken.

Och så var det dags för Salah att sätta sitt avtryck på den här matchen – och Chelsea-karriären? – i den 37:e minuten. Egyptiern väggspelade fram en friställd Ramires i straffområdet och kunde inkassera en assist när brassen utökade till 2-0.

Det såg ut som att Bradford skulle få ett rejält uppvaknande. Men i stället somnade Chelsea in i en mardröm.

Bradfords skytteung Jon Stead hann med att reducera innan halvtid – och den här matchen var långt från över.

Med 15 minuter kvar att spela slog Filipe Morais in kvitteringen till 2-2 efter kalabalik i Chelseas straffområde.

En desperat Mourinho slängde in Eden Hazard, Cesc Fabregas och Wilian i hopp om att slippa omspel i Bradford – men fick i stället en kalldusch.

Andy Hallyday fullbordade vändningen i den 82:a minuten och på tilläggstid blev det 4-2 av bara farten. Chelsea-fansen gick från en förundran över Schürrle och Salah till en bedrövelse över att drömmen om en kvadruppel är död.

Mitt i all besvikelse hoppas jag ändå att Stamford Bridge-publiken tagit tillvara på Schürrles 18 månader – och de i alla fall gav en stilla nick åt Salahs håll i dag.

Världens tuffaste fotbollsjobb

Även om egyptiern aldrig skulle bli långvarig i London efter den något för ambitiösa flytten från Basel för ett år sedan är den tyske världsmästaren en helt annan sten i skon.

Han är en spelare precis på gränsen till en startelva i ett lag som tränas av José Mourinho. Och sådana lag spelar i regel med samma startelva vecka in, vecka ut. Därför har Schürrle fått lida.

Hamnar han i Wolfsburg kommer han att matcha De Bruynes framgångar i Bundesliga – och lite därtill.  Han behöver inte klandra sig själv för hur det slutade i London.

Att spela för Chelsea är nämligen världsfotbollens kanske tuffaste jobb för en spelare. Är du inte en av Mourinhos startspelare får du vackert stå med hand i väntan. Han är den tränaren i världstoppen som roterar sina trupper allra minst.

Ska han kritiseras för det?

Absolut inte.

The Specials One's facit talar för sig själv. Med liga- och cuptitlar i samtliga länder han varit i kombinerat med två Champions League-titlar går det inte att argumentera för att hans metoder är fel.

Men efter dagens pinsamma insats mot de glada besökarna från Bradford ska portugisen definitivt kritiseras.

Cuadrado ingen uppgradering

Nu väntar en ödesvecka för Chelsea och Mourinho. På tisdag ska han försöka segla hem ett avancemang till ligacupfinalen när Liverpool kommer till Stamford Bridge för att försöka putsa på 1-1-resultatet från första mötet.

Därefter väntar Manuel Pellegrinis Manchester City. Fem poäng kan bli åtta – eller två.

Sedan ska man också ha klart för sig att om det blir försäljningar kommer det även att bli köp. Det heter att Juan Cuadrado skulle ersätta Schürrle. För mig ekar det januari 2014 då Mourinho sålde Juan Mata, köpte Salah och förlorade ligatiteln som följd.

Cuadrado är inte en bättre fotbollspelare än Schürrle – hur hajpad han än blev efter Colombias VM-insats.

För Bradfords del lever drömmen om en ny cupfinal alltjämt. Tränare Phil Parkinson kan konstatera att hans mannar stod för en historisk insats i vad som för spelarna var deras största match i karriären.

Den 6 000 personer starka Bradford-publiken fyllde sin kortsida och det gick inte tro att de var bortalag. Till Premier League-stjärnorna sjöng man undrande vilka de var – och en av FA-cupens största skrällar genom tiderna – firades med spelarna långt efter att slutsignalen ljudit.

Parkinson gick upp i ringen med en förebild – och han klev chockartat ut som vinnare genom repen.

Mourinho menade i går att det skulle vara ”skamligt” för Chelsea att förlora hemma mot Bradford.

Ja, då har han inget emot att jag lånar hans ord och konstaterar:

Det här var sannerligen skamligt, José.

Och hur var det då med Schürrle?

– Han anlände i morse och sa att han hade lite ont i ryggen, säger Mourinho på presskonferensen.

Jo, tjena.

Dra den om när League One-laget Bradford City slog ut Premier League-ledande Chelsea ur FA-cupen också.

Vi får hoppas att det är bättre ställt med Phil Parkinsons rygg. Det var många Bradford-hjältar som hoppade upp på den efter slutsignalen.

ARTIKELN HANDLAR OM