PL:s bästa fans hade uppvisning

Kristopher Karlsson på plats i Häxkitteln

Foto: GETTY IMAGES
Crystal Palace föll hemma mot Everton - men fansen imponerade.
FOTBOLL

LONDON. Den engelska huvudstaden är i dag spelplats för en rafflande ödesmatch mellan serieledande Chelsea och jagande Manchester City.

Men det var dryga milen söderut som den verkliga folkfesten ägde rum.

Ligans bästa fans sjöng södra London i gungning – trots att Crystal Palace låg under hela matchen och förlorade för första gången under Alan Pardew.

Skit i en knapp hemmaförlust mot Everton. Det finns all anledning att vara lycklig om man är supporter till Crystal Palace nuförtiden. Mardrömsmånaderna med Neil Warnock är ett avslutat kapitel och i dag är det gamle Palace-hjälten Alan Pardew som styr Premier Leagues kanske charmigaste skuta.

I halvåret med Neil Warnock som manager finns dock ett viktigt svar till varför Palace håller på att etablera sig på allvar som Premier League-klubb.

För trots att Warnock noterades för klubbens sämsta vinstprocent någonsin (17,65) kunde laget alltid förlita sig till en faktor som börjar bli unik i den engelska toppfotbollen:

Den tolfte spelaren.

En spelare som i Crystal Palace fall aldrig slutar sjunga, oavsett vad som står på resultattavlan och oavsett vilken odugling som står vid sidlinjen. En spelare som inför dagens match hyllar Mile Jedinak för att mittfältaren hade vunnit Asiatiska mästerskapen tidigare under dagen.

Chamakh blir hyllad

När laget spelar hemma gungar Selhurst Park – och halva London med den.

När Everton kom till ett regnruggigt London i dag fick de göra upp med en publik som har all anledning att sjunga för full hals.

Under Pardew har laget lämnat bottenträsket och ser inte ut att kunna förlora. Fansen har just nu det lag de förtjänar.

När Everton så tar ledningen genom Romelu Lukaku i den andra matchminuten är det väldigt talande att hemmapubliken stämmer upp i sin dittills högsta falsett för dagen.

Och när Pardew tvingas byta ut sin anfallare Marouane Chamakh efter blott 21 minuter då fransmannen skallat sönder sin näsa i en nickduell finns fansen där som en vägg att luta sig mot.

Mar-o-uane Chamakh, Oh Ah!

Scoring Goals

In Red 'n' Blue!

Detta trots att Chamakh står noterad för endast ett ligamål på sina 14 framträdanden den här säsongen.

Martinez åker snålskjuts

När allt var sagt och gjort på Crystal Palace i dag kunde Everton hålla sin tidiga ledningen matchen ut och vinna 1-0 – trots att pigga Dwight Gayle och Jason Puncheon testade gästmålvakten vid upprepade tillfällen.

För Everton och den under fjolåret så hyllade Roberto Martinez har fotbollsvardagen förvandlats till en smärre mardröm den här säsongen. En förlust i dag och bottenstriden hade varit ett verkligt hot. Likväl måste allvarliga frågor ställas till spanjoren.

Precis som under Martinez sejour i Wigan har hans Everton börjat dala efter en stark start.

Åker Martinez snålskjuts på redan byggda försvarsmurar för att se dem rasa framför sig – inkapabel att forma något eget?

Ser man till att Everton släppt in 34 mål den här säsongen börjar svaret på den frågan att bli allt mer förskräcklig för fansen.

För London-lagets del är läget ett helt annat. Pardews första förlust som Palace-tränare må ha svidit men runt klubben finns en vind av optimism efter de fyra senaste matcherna – som resulterat i fyra segrar.

Och Alan Pardew har till skillnad från sin föregångare en imponerande vinstprocent:

80 procent.

Mourinho önskar han hade deras fans

När domare Roger East satte pipan i mun och blåste av dagens match skakade Selhurst Park till tonerna av en ny kampsång:

Stand in the rain and stand in the sun.

We are South London's number one.

Visst, i dag stod fansen i regnet. Men när det handlar om fansen är de långt mycket bättre än södra Londons nummer ett. De är etta i Premier League.

På Stamford Bridge står Manuel Pellegrini och José Mourinho i dag och önskar att de hade fans av samma virke som de har lag. De önskar att de hade fans som Crystal Palace.

Den sistnämnda har gjort till vana att såga sina egna, tysta, fans. Det Mourinho glömmer bort när han går åt sina egna är att han själv tillsammans med de högavlönade spelarna bidrar till att det blir tystare på de engelska arenorna.

Gapar moderna fotbollen i ansiktet

I en liga som mer än någon annan symboliserar den moderna fotbollen har den ursprungliga, genuina fotbollssuportern stängts ute som följd av skyhöga biljettpriser.

Den unga arbetarklassen har ersatts av en välbärgad övre medelklass och turister från världens alla hörn.

Då är det skönt att det finns en ståplatsläktare som envist slåss mot det oundvikliga.

Som inte hjärntvättats av Sky Sports.

Som står upp på den ultrasstyrda Holmesdale-läktaren och gapar den moderna fotbollen rakt i ansiktet. 

Alan Pardew kommer aldrig att behöva såga sina fans.

ARTIKELN HANDLAR OM