Reglerna som ska skaka om hela PL

Bara tre av dagens topplag skulle klara skärpningen

Foto: TT
FOTBOLL

Här är regelförslaget som delar England och skulle förändra hela Premier Leagues struktur.

Engelska fotbollsförbundet vill tvinga klubbarna att spela fler engelska spelare i sina lag.

Bara tre av dagens sju topplag skulle klara de nya reglerna.

Foto: TT
”Svennis”.

Det är engelska fotbollsförbundets (FA) ordförande Greg Dyke som kommit med det revolutionerande förslaget som FA nu jobbar för att genomgöra. Det skulle tvinga klubbarna att ha tolv ”home grown-spelare” istället för dagens åtta i sina trupper på 25 man. Reglerna för vilka som klassas som ”home grown” skulle också ändras så att spelaren måste ha tillhört en engelsk klubb under tre år innan han fyllt 18, istället för som i dag innan 21 års ålder.

Stöds av fem förbundskaptener

FA:s mål är att 45 procent av spelarna i Premier League inom sju år ska vara engelsmän. I förra omgången av Premier League var 81 av 220 startspelare engelska, alltså 36,8 procent, skriver The Guardian.

Tidigare förbundskaptenerna för England Graham Taylor, Glenn Hoddle, Kevin Keegan, Sven-Göran Eriksson och Steve McClaren har alla i ett öppet brev ställt sig bakom förslaget.

”Vi uppmanar alla inom engelsk fotboll att ställa sig bakom förslaget så fort som möjligt. Annars riskerar England att halka ännu längre efter de ledande fotbollsnationerna och det kommer göra det ännu svårare att vinna VM”, skriver tränarna enligt Telegraph.

Men Premier League har redan ställt sig tveksamt till förslaget och även från toppklubbarna är det kritiska röster. FA kan ändå tvinga igenom kvoteringen om de får stöd av hela FA:s styrelse och dess aktieägare. Klart är att ändringen skulle få konsekvenser inte minst för titelaspiranterna.

Kan tvingas igenom av Uefa

Statistik som Telegraph tagit fram visar att Chelsea bara har tre ”home grown-spelare” i sin trupp, med de regler som gäller i dag. Tottenham är näst sämst med fyra följt av Manchester City med sex. De kommer ändå runt dagens krav på åtta spelare genom att lämna flera av sina trupplatser helt tomma.

Bäst i Premier League på ”home grown” är Burnley med 18 spelare. De ligger på 18:e plats i tabellen och riskerar att åka ur.

FA:s oro grundar sig i att klubbarna i den engelska högstaligan från säsongen 2016/17 kommer få mellan 1,3 och 2,3 miljarder kronor i tv-intäkter – nästan det dubbla mot i dag. Det skulle ge även ligans sämre lag den ekonomiska styrkan att köpa in stjärnspelare istället för att satsa på lovande engelska talanger.

Skulle FA inte lyckas övertyga Premier League om regeländringen kan de också gå via Uefa där presidenten Michel Platini tidigare ställt sig positiv till att införa en liknande förändring i Champions League.

FAKTA

Här är förslaget:

Krav på tolv istället för åtta ”home grown” spelare.

”Home grown” är en spelare som tränat tre år i England innan han fyllt 18, istället för som 21 i dag.

Målet är 45 procent engelska spelare i Premier League 2022.

Antalet ”home grown” i topplagen med dagens regler:

Chelsea

HG: 3

Lediga trupplatser: 7

Manchester City

HG: 6

Lediga trupplatser: 2

Arsenal

HG: 8

Lediga trupplatser: 3

Manchester United

HG: 9

Lediga trupplatser: 4

Liverpool

HG: 9

Lediga trupplatser: 6

Southampton

HG: 8

Lediga trupplatser: 5

Tottenham

HG: 4

Lediga trupplatser: 4

(Spelare under 21 år behöver inte registreras i truppen. För få HG-spelare kan kvittas mot lediga trupplatser)