Wenger: Kommer bekämpa det här

”Skyddar de mediokra”

Foto: TT
FOTBOLL

Engelska fotbollsförbundet (FA) vill förändra Premier Leagues regelverk.

Nu rasar Arsenals manager Arsene Wenger mot förslaget som skulle tvinga klubbarna att använda fler engelska spelare.

– Antingen försvarar vi de bästa eller så skyddar vi de mediokra, säger Wenger kritiskt.

Tolv istället för åtta ”home grown-spelare”, som dessutom måste tränat med en engelsk klubb tre år innan de fyllt 18, i samtliga Premier League-lag. Det är kravet FA vill införa.

– Personligen skulle jag verkligen stödja att betala ”supermänniskor” som analyserar hur vi ska producera spelare från fem år till 20 år så att de blir så bra de någonsin kan bli istället för att skydda dem genom felaktiga medioker-regler, säger Arsenals manager Arsene Wenger kritiskt enligt The Mirror.

”Bytte ut alla direkt”

Fransmannen menar att reglerna skulle förstöra konkurrensen och istället gynna spelare som egentligen är för dåliga, bara för att de är engelsmän.

– Jag kan ge två exempel. I Jugoslavien bestämde de sig tidigare för att du var tvungen att ha tre spelare under 21 år på laguppställningen. Vad hände? De blev professionella avbytare. Det hände även i Frankrike, säger Wenger och fortsätter:

– Då bestämde de att alla var tvungna att spela med tre spelare under 21 år från start. Vad hände? De bytte ut alla tre igen efter fem minuter.

”Kommer kämpa emot det”

Wenger menar också att förslaget även skulle försvaga Premier Leagues ställning ekonomiskt.

– Om du vill sälja Premier League för en enorm summa pengar måste du kunna säga: ”Köp det här, det är världens bästa liga”. Du kan inte börja bekämpa kvalité och det som utgör hjärtat i vår verksamhet: Konkurrensen. De bästa måste förbli de bästa. Det är därför jag kommer kämpa mot det här. Jag har ingen stor makt men jag tycker inte att det här är ett bra förslag.