Hjältar nu – panka & skilda om fem år

Skrämmande verkligheten för stjärnorna

FOTBOLL

De är några av världens mest berömda, välavlönade och tillsynes lyckliga människor.

Men framtiden ser inte lika ljus ut för stjärnorna i Premier League.

Inom ett år är en av tre skilda och inom fem är två av fem helt panka.

Det är häpnadsväckande siffror som Xpro, en organisation som ska hjälpa fotbollsspelare efter den aktiva karriären, tagit fram. Trots en snittinkomst per år på över 26 miljoner kronor för spelarna i Premier League och 6,4 miljoner för de i andradivisionen Championship hamnar en stor del av fotbollsstjärnorna i stora problem efter karriären.

Förklaringen: Grupptryck

Enligt Xpro:s siffror skiljer sig en av tre spelare inom 12 månader efter att den aktiva karriären avslutats. En siffra som sedan bara stiger de fyra åren efter det. Dessutom är två av fem spelare helt panka fem år efter att skorna lagts på hyllan.

David James, Lee Hendrie, Keith Gillespie, Eric Djemba-Djemba, John Arne Riise, John Barnes, Celestine Babayaro, Jason Euell och Carl Cort är nio exempel på spelare som enligt BBC efter karriären tvingats i personlig konkurs. Detta trots extremt framgångsrika och lukrativa fotbollskarriärer.

Enligt finansiella rådgivarna på London-baserade Smith & Williamson är en av förklaringarna grupptryck. Stjärnorna förväntas leva exklusiva liv och tar med sig vanorna när karriären är över och inkomsten helt stannar av.

”Köpte tre Harley för att vinna”

– Jag blev kontaktad av en Premier League-spelare för att gå igenom hans konton. Han tjänade 65 000 pund i veckan (832 000 kronor) men levde konstant över sina tillgångar. Han sparade eller investerade ingenting och sa till mig att 'jag har inte råd att pensionsspara', säger Pete Fairchild på byrån till squawka.com och fortsätter:

– Han hade köpt fyrhjulingar och Harley Davidson-motorcyklar. Hans kontrakt förbjöd honom att använda dem ifall han skulle ramla av, bryta sitt ben och inte kunna spela mer. Så varför köper han dem? Svaret är grupptryck i omklädningsrummet. Hans lagkamrat hade köpt två fyrhjulingar och tre Harley Davidson. Det gjorde att vår klient köpte fyra fyrhjulingar och sex Harley Davidson bara för att slå honom.

Uppmuntras att gifta sig

Samtidigt som stjärnorna i Premier League poserar med lyxiga bilar och dyra kläder försöker Smith & Williamson på klubbarnas uppdrag nu utbilda yngre spelare inför deras karriärer. Men ibland är även klubbarna en del av problemet – inte minst när det kommer till de höga skilsmässotalen.

– Akademierna är ofta väldigt positiva till att spelarna ska ha ett ordnat familjeliv. Fotbollsspelare gifter sig tidigare än majoriteten och tränarna ser ofta noga över spelarna individuella situation och bakgrund för att se till att de passar klubbens mentalitet, säger Luke Brooks på Smith & Williamson.