Här hamnar nya reglerna i fokus

Prestigevärvningens första mål omdiskuterat

Foto: Foto: TT / Viasat
Christian Bentekes första mål borde dömts bort
FOTBOLL

Christian Benteke har gjort mål för Liverpool.

Men frågan är om det borde ha godkänts.

– Det svider att få ett sådant domslut emot oss, säger Bournemouths tränare Eddie Howe.

Tidigare säsonger har det varit tillåtet för spelare att befinna sig i offsideposition så länge de inte är ”aktivt involverade i spelet”.

Inför årets säsong ändrades reglerna. Numer framgår att:

En spelare som är offside ska vinkas av om han gör en tydlig rörelse som påverkar motståndarnas möjlighet att reagera mot bollen”.

Enligt Dermot Gallagher, erfaren linjedomare i Premier League, innerbär det att mål ska dömas bort om en offesidestående spelare påverkar spelet. Gallagher exemplifierar via Juan Matas frisparksmål mot Stoke förra säsongen, då Marcos Rojo påverkade spelet, och menar att de nya reglerna ska förhindra att sådana mål godkänns.

”Vill få en förklaring”

I matchen mellan Liverpool och nykomlingen Bournemouth gjordes ett liknande mål. Nyförvärvet Christian Benteke tryckte in 1-0 på Jordan Hendersons inlägg, men dessförinnan hade en offsidestående Philippe gjort en rörelse där han såg ut att försöka nå bollen.

– Det svider att få ett sådant domslut emot oss. Jag skulle gärna vilja få en förklaring av domaren, säger Bournemouth-tränaren Eddie Howe.

”Fantastisk debut”

Matchen slutade 1-0 och Liverpool har därmed inlett säsongen med två raka segrar.

– En fantastiskt debut för mig. Det är alltid en skön känsla att göra mål och det är viktigt för självförtroende, säger Benteke efteråt.

Han ville inte kommentera Coutinhos offside vid målet.

– Jag tänkte inte på det. Jag spelar tills domaren blåser och nu befann jag mig på rätt plats vid rätt tillfälle, säger belgaren.

FAKTA

Liverpool–Bournemouth 1–0 (1–0)

1–0 Christian Benteke (26).

Publik: 44 102. (TT)