”Händer under varje match och är viktigt”

Därför ”spelade han tv-spel” på läktaren: Jag gjorde mitt jobb

FOTBOLL

Ed Syers fick en chock när han loggade in på Twitter efter Newcastles förlustmatch mot Arsenal.

Bilden på honom hållandes en Xbox-kontroll på läktaren hade blivit en viral succé.

– Men det här händer på varje match och det är ganska viktiga saker, säger Syers.

Nej, Ed Syers försökte inte styra spelarna på planen. Nej, Ed Syers är inte spritt språngande galning. Faktum är att engelsmannen arbetade när han satt med sin tv-spelskontroll på St James Parks läktare för att se Newcastle ta emot Arsenal i Premier League.

”Det måste se märkligt ut”

– Det känns lite konstigt att sitta där med en Xbox-kontroll och jag gömde den under bordet i andra halvlek. Men det här händer faktiskt på varje match i Premier League och det är ganska viktiga saker, så jag hoppas att jag inte får för många märkliga blickar. Men det måste se märkligt ut om folk inte vet vad jag sysslar med, säger Syers till tidningen Independent.

Det Syers gör med kontrollen är att registrera bollinnehavet för de båda lagen åt statistikföretaget ChyronHego. Tillsammans med två andra kollegor på plats och totalt sex HD-kameror sammanställer engelsmannen allt från bollinnehav till löpmeter och hastighet för alla spelare och domare.

”Det var en chock”

Statistiken säljs sedan till företag som Opta och tillhandahålls även till samtliga klubbar i Premier League samt den spanska och tyska ligan som också jobbar med samma system.

När Syers hade arbetat klart med lördagens match och tog upp mobiltelefonen fick han en rejäl överraskning.

– Det var en chock när en kompis skulle kolla Twitter och min bild dök upp. Min telefon hade varit galen sedan länge med notiser men jag koncentrerade mig på matchen och förstod inte riktigt vad som hade hänt.

Då hade bilden på Syers flugit över världen tillsammans med diverse skämt som ”Grafiken på nya Fifa är något utöver det vanliga.”.