Åkte till dramat för fiske med mördare

Här kunde legendarens liv slutat: Fick för mig att han var min brorsa

1 av 5 | Foto: AP
Paul Gascoigne.
FOTBOLL

Raoul Moat sköt Samantha Stobbart, dödade Chris Brown och skottskadade en polis innan han omringades i ett skogsområde.

Då dök fotbollslegendaren Paul Gascoigne upp med kokt kyckling för att åka och fiska med mördaren – övertygad om att det var hans bror.

Paul Gascoigne har flera gånger svävat mellan liv och död som en följd av sitt drog- och alkoholberoende. 2010 fick drogerna den engelske fotbollslegendaren att gå rakt in i en potentiell dödsfälla.

Omringades i skogsområde

Nu berättar 48-åringen hur 14 linor kokain gjorde honom övertygad om att mördaren Raoul Moat var hans bror.

Efter att ha skjutit sin föredetta flickvän Samantha Stobbart, dödat hennes nye pojkvän Chris Brown samt skottskadat polisen David Rathband bara dagar efter att ha släppts ur fängelset så omringades Moat efter sex dagars flykt i ett skogsområde i Rothbury. Sedan var läget låst när polis försökte få mördaren att ge upp och överlämna sig.

Med sex linor kokain framför sig följde fotbollslegendaren Paul Gascoigne utvecklingen på tv.

– Jag förstod inte mycket själv men efter en lina var jag och Raoul Moat bekanta. Efter några till var vi vänner. Efter några glas whiskey, några till linor – jag tror jag drog åtta och sedan hade vi gått i skolan ihop. Han var i Rothbury där jag brukar fiska så jag känner till området väl, berättar Gascoigne nu för The Mirror.

”Var som en bror”

Sedan ringde engelsmannen en taxi.

– Någon lina till och sedan har jag lite fiskeredskap och kyckling. Han kommer behöva något att dricka. Jag hade tagit totalt 14 linor nu och han var som en bror för mig. Så jag har mina fiskespön, min Barbour-jacka, fyra burkar och min kyckling. Kycklingen var viktig för han måste ju ha varit utsvulten.

Väl på plats nekades dock fotbollslegendaren, av förståeliga skäl, kontakt med mördaren och skickas istället hem igen av polisen. Där däckade Gascoigne och vaknade morgonen efter utan några minnesbilder av händelsen.

– Du vet hur det första du gör när du får panik på morgonen är att kolla mobilen? Jag hade 250 missade samtal. Jag tänkte bara ”vad har jag gjort?”. Jag har min kyckling bredvid mig, fiskespön, en Barbour och jag tänker bara ”fan, jag måste ha gjort något”. Så jag sätter på Sky News på tv:n – ”Paul Gascoigne var där i går”.

Efter sex timmars förhandlingar hade Raoul Moat samma natt tagit sitt liv med ett skott i huvudet. Paul Gascoigne är i dag drogfri och fortsätter sin kamp mot begäret.