”Enorma succéaffären kan öppna för Messi”

Manchester City får ny ägare – investerar 3,5 miljarder

FOTBOLL

2009 köpte Shejk Mansour bin Zayed Al Nahyan Manchester City för 3,5 miljarder kronor.

Nu säljer han 13 procent av klubbens moderbolag för samma summa.

En affär som enligt The Sun öppnar för en ny storsatsning.

Många höjde på ögonbrynen när Shejk Mansour bin Zayed Al Nahyan 2009 köpte Manchester City för 3,5 miljarder kronor och började kasta pengar på nya spelare. Men sex år senare kan det konstateras att investeringen trots allt var en extremt bra affär.

Snart i kapp United

På tisdagen annonserade The City Football Group att de sålt 13 procent av bolaget till kinesiska investeringsgruppen China Media Capital, med kopplingar till den kinesiska staten. Priset: 3,5 miljarder kronor, skriver Daily Mail.

Den enorma investeringen skickade också upp värdet på bolagets aktie och City Football Group värderas nu till 3 miljarder dollar på New York-börsen, nästan lika mycket som lokalrivalen Uniteds 3,05 miljarder.

Öppnar för investeringar

Vad affären innebär rent sportsligt för Manchester City är än så länge oklart. Uefa har flaggat för lättnader i sina finansiella regler för att möjliggöra för nya investerare att pumpa in pengar rakt in i den sportsliga verksamheten. The Sun spekulerar också redan nu i att de nya kinesiska ägarna ska bädda för övergångar för såväl Leo Messi som tränaren Pep Guardiola till Manchester City.

Tabloiden presenterade tidigare i veckan uppgiften att Messi själv är öppen för en flytt till City som står redo att betala 28-åringen 10,5 miljoner kronor i veckan i lön. Barcelona skulle i sin tur kompenseras med 1,2 miljarder kronor.

Om det blir verklighet återstår att se men klart är att Manchester City står på en stabil ägargrund med förankring i såväl Kinas som Abu Dhabis stat.