3,5 miljoner såg division 7-laget

Scholes: Det här är riktig fotboll igen

1 av 3 | Foto: TT
I början av november skrällde Salford mot Notts county. Richie Allen gjorde lagets andra mål.
FOTBOLL

De slog ut Notts County och lockade rekordmånga 3,5 miljoner tittare till FA-cupens förstarunda.

I division sju-laget Salford City har legendaren Paul Scholes återfunnit passionen för fotboll.

– Jag älskar att se matcherna. Det är riktig fotboll igen.

Det finns fotbollsspelare som tar sina miljoner och åker till solen efter karriären. Det finns andra som kliver rakt in i de glamorösa kontoren som tränare för världens största klubbar. Och så finns det killar som Paul Scholes.

Har styrelserummet i en barack

Hela förra säsongen spenderade 41-åringen hängandes på staket runt om i Storbritannien för att se division åtta-fotboll.

– Jag gick på massor av matcher, både hemma och borta. Nu jobbar jag mer men jag går så fort jag får möjlighet. Jag älskar att se matcherna. Det är riktig fotboll igen: Killarna ger allt på planen samtidigt som du står på sidan med en bit paj. Allt det där du brukade göra när du var barn och gick på fotboll, säger Scholes till Daily Mail.

Engelsmannen, som spelade 499 ligamatcher för Manchester United 1993-2013, har också flera anledningar att besöka matcherna. Laget i fråga är Salford City och köptes inför förra säsongen av Scholes tillsammans med United-kamraterna Gary Neville, Phil Neville, Ryan Giggs och Nicky Butt. Sedan dess är det Gary och Paul som är de drivande krafterna.

Första säsongen slutade med avancemang till division sju, bland annat tack vare förre United-anfallaren Danny Webber som nu 33 år gammal tagit steget ner in divisionerna. En ny tillvaro även för Scholes.

– Vilka det än är som kommer på besök så försöker vi ha ett litet möte med dem över en kopp te i vår styrelserumsbarack. Vår lyxiga barack med korvrullar och te.

”Som att vara nio år igen”

Vad det än är United-legendarerna gör i den där styrelserumsbaracken så verkar det fungera. I FA-cupens första runda chockade division sju-laget den 6 november klassiska Notts County från fjärdedivisionen League Two med en 2–0-seger.

Mötet lockade 3,5 miljoner tittare till BBC:s sändning – rekord för FA-cupens första runda – men Paul Scholes följde självklart matchen som en av 1400 åskådare på plats på Moor Lane.

– När du spelat själv i 20 år förlorar du den där känslan av att vara en supporter. Det är en annan typ av passion. Självklart vill du vinna och fira när du gör bra ifrån dig men matchen mot Notts County påminde mig om när jag var nio år och gick och såg Oldham i deras FA-cupäventyr på 1980-talet. Det kändes likadant igen.

Dyraste köpet: 65 000 kronor

På fredag väntar nästa omgång av cupen, mot League Two-laget Hartlepool United, innan Salford City kämpar vidare för att avancera från fjärdeplatsen i Northern Premier League Premier Division. Målet är tre seriesegrar till och därmed steget in i det professionella Football League-systemet som inleds med fjärdedivisionen League Two.

Planen är att göra det med passion snarare än pengar. Nyförvärvet Jordan Hulme är klubbens dyraste värvning genom tiderna men kostade samtidigt bara 65 000 kronor – 1/16 av Paul Scholes veckolön i slutet av karriären. Men med en befolkning på 240 000 invånare är det snarare lokalbefolkningens klubbkärlek än ägarnas enorma plånböcker som ska ge resultat.

– Salford är ett av de största områdena utan en Football League-klubb. Det finns uppenbarligen potential och om tio år, om vi lyckas nå Football League, kanske vi kan locka 10 000 fans, säger Paul Scholes.