Rooney matchhjälte i viktiga rivalmötet

Historisk med segermålet: ”Är en jättevinst för oss”

Foto: Reuters
Wayne Rooney blev matchhjälte på Anfield.
FOTBOLL

Han har haft en tung säsong och på Anfield trivs han sällsynt dålig.

Men i supermötet med Liverpool blev Wayne Rooney hjälte med matchens enda mål och ett nysatt rekord som meste målskytt för en och samma Premier League-klubb.

– Det här är en jätteseger för oss, säger han i Viasat.

Fram till årsskiftet var Wayne Rooney så långt i från toppformen att han upprepade gånger blev petad av Louis van Gaal. Men i takt med att United lyft sitt spel en aning efter nyår så har även lagkaptenen vaknat.

Matchvinnare mot Swansea, detsamma mot Sheffield United och två mål i 3-3-matchen mot Newcastle fanns på cv:et inför supermötet borta mot Liverpool på Anfield.

En arena som Rooney aldrig trivs särskilt bra på, faktum var att han inför matchen, enligt Viasat, inte gjort mål där sedan 2005.

Passerar Henry

Men efter en tämligen chansfattig, men Liverpool-dominerad, första halvlek och en lite öppnare inledning på andra akten klev Rooney fram. Marouane Fellaini nickskarvade en hörna i ribban och på returen dök Wayne Rooney upp och tryckte in 1-0-målet i taket bakom Simon Mignolet. Hans 176:e mål för Manchester United i Premier League, en rekordnotering där han petar ner Thierry Henry från tronen.

– Jag visste inte ens om det, men det är alltid bra att slå rekord. Men just i dag njuter jag nog mer av känslan att sätta det matchvinnande målet på Anfield, det var ett tag sedan sist, säger Rooney.

”Väldigt bra betalt”

Liverpool skapade aldrig några riktigt heta kvitteringschanser utan får nu finna sig i att vara kvar på niondeplats, åtta poäng från topp fyra. Manchester United hänger sig däremot kvar i kampen om Champions League-platserna. För närvarande är man femma, två poäng bakom Tottenham.

– Det är ingen bra match av Manchester United, en okej andra halvlek, men tre oerhört tunga poäng. Tabellmässigt är det väldigt bra betalt sett till prestationen under säsongen, säger Erik Niva.

FAKTA

De har gjort flest mål för en och samma PL-klubb

1) Wayne Rooney, Manchester United, 176

2) Thierry Henry, Arsenal, 175

3) Alan Shearer, Newcastle, 148

4) Frank Lampard, Chelsea, 147

5) Robbie Fowler, Liverpool, 128

6) Steven Gerrard, Liverpool, 120

Liverpool–Manchester U 0–1 (0–0)

0–1 Wayne Rooney (78).

Publik: 43 865.