16-åringen: ”De har förstört min karriär”

Skrev kontrakt som 11-åring - det har han fått ångra

FOTBOLL

Luke Francis värvades till Sheffield Wednesday som 11-åring men lämnade efter blott sex månader.

Kontraktet han skrev på som ung pojke har dock stoppat andra klubbar från att ta in honom.

Nu hävdar Luke, 16, att hans karriär förstörts av Wednesdays ersättningskrav.

– Jag önskar att han aldrig skrivit på det där kontraktet. De utnyttjar unga pojkars drömmar, säger mamma Susan.

Luke Francis värvades som 11-åring till Sheffields Wednesdays ungdomsakademi och skrev på som ungdomsproffs. Det har han fått ångra.

Luke lämnade klubben efter endast sex månader då han kände att han inte passade in. Men i en intervju med Daily Mirror säger han att kontraktet med Wednesday alltjämt gör honom finansiellt bunden till klubben så länge han är tonåring.

Rivalen backade ur

Som det ser i dag kommer Championship-klubben att begära 10 000 pund om han skriver på något slags proffskontrakt – och 2 500 pund för varje framträdande han gör för professionella eller semiprofessionella klubbar upp till 100 matcher (250 000 pund). 

Som ett resultat är Luke, i dag 16 år gammal, fast inom amatörfotbollen. Han säger att han känner sig svartlistad av landets fotbollsscouter som följd av priset på hans huvud.

Wednesdays Championship-rival Rotherham United ville enligt Daily Mirror erbjuda Luke ett kontrakt i fjol efter ett långt och framgångsrikt provspel. Men de ekonomiska förpliktelserna till Wednesday uppges ha fått Rotherham att backa ur.

”Jag är desperat”

I ställer huserar Luke hos Handsworth Parramore, sju divisioner under Championship.

– Jag vet att jag är bra nog att spela för en Football League-klubb. Det Wednesday begär är löjeväckande. Det skrämmer bort andra klubbar. Hur kan de begära så mycket för en någon som lämnade som ung pojke för över tre år sedan? Jag vill inte göra något annat. Jag vill fortfarande bli professionell fotbollsspelare. Det hela är patetiskt. Jag är desperat. Om Wednesday bara sänkt summorna vet jag att en klubb hade värvat mig, säger Luke till Mirror.

Klubben betonar i en kommentar till tidningen att man hade kunnat begära 25 000 pund i ersättning för Luke, och att man stått för en fin gest som sänkt summan till 10 000 pund.

”Kommer ingenstans”

Men den förklaringen köper inte Lukes mamma Susan Francis:

– Alla klubbar ber om kompensation, jag förstår det. Men för en pojke som anlände som 11-åring och lämnade efter en säsong… det är vrickat. Det är så orimligt. Jag önskar att han aldrig skrivit på det där kontraktet. Det här måste komma ut till andra föräldrar så att det inte drabbar andra. De utnyttjar unga pojkars drömmar, säger mamma Susan och fortsätter:

– De utnyttjar också föräldrarnas drömmar, som är att man önskar sina barn det bästa och de bästa möjligheterna i livet. Vi vet inte om eller när kontraktet med Wednesday löper ut. Men det låter som att deras budskap är ”Om inte vi vill ha honom kan ingen annan få honom heller”. Det är så frustrerande, vi vet att han är mycket bättre än amatörligorna. Nu blir han äldre, men kommer ingenstans.

ARTIKELN HANDLAR OM