”Chelsea riskerar ett övergångsförbud”

Uppgifter: Kan bli nästa offer för Fifa:s värvningsregler

Bertrand Traoré firar ett Champions League-mål tillsammans med Cesc Fagregas. Foto: AP/Kirsty Wigglesworth
FOTBOLL

Chelsea riskerar övergångsförbud.

The Guardian uppger i dag att Premier League-klubben kan ha trampat i klaveret när man tog in Bertrand Traoré.

Chelsea kan ha brutit mot Fifa-regler, och riskerar enligt The Guardian att gå Barcelona, Real Madrid och Atletico Madrids öde till mötes:

Ett övergångsförbud.

Enligt den engelska tidningen har London-klubben utsatt sig själv för risken efter att ha spelat Bertrand Traoré, landslagsman för Burkina Faso, i vänskapsmatcher när han var 16 år gammal.

Det var den 1 januari 2014 som Chelsea skrev proffskontrakt med Traoré efter att densamme fyllt 18 år. Dessförinnan huserade han i Chelsea under en ”option agreement”, förköpsrättsavtal. Här menar Chelsea att avtalet gör matcherna till provspel för klubben, medan The Guardian uppger att det inte alls är säkert att Fifa ser likadant på saken.

Chelsea förnekar övertramp

Fifa:s regler stipulerar att det utan vissa villkor är olagligt att värva internationellt under 18 års ålder, och delade ut övergångsförbud till Real Madrid och Atletico Madrid tidigare denna månad.

Chelsea står dock på sig:

– Bertrand Traoré registrerades av Chelsea i januari 2014 i enlighet med det engelska fotbollförbundet och Premier Leagues regler. Innan det datumet var han del i ett förköpsrättsavtal som gjorde det möjligt för klubben att registrera honom i januari 2014. Förköpsrättsavtalet registrerades hos, och godkändes av, både FA och Premier League, säger en talesperson för London-klubben.

Kvar hos Chelsea

Internationella övergångar för spelare under 18 års ålder är endast tillåtna av Fifa om en av tre villkor kan uppfyllas:

Spelarens föräldrar flyttar till ett nytt land för icke-fotboll-relaterade anledningar, om spelaren i fråga kommer från ett EU-land och är mellan 16 och 18 år gamla eller att at spelaren bor inom 100 kilometer av sin nya klubb.

I Traorés fall går bägge av de två sistnämnda alternativen bort, och enligt The Guardian är det även oklart huruvida det första villkoret kan uppfyllas.

I dag är Traoré 20 år gammal och har tillbringat tid på lån hos holländska Vitesse. Han kan gå ut på nytt lån innan transferfönstret stänger nästa vecka.