Är han bevis på att fotbollen är galen?

Skapat kaos och tjänat miljoner – trots bara nio seniormatcher

Islam Feruz i Chelsea och Hibernian.
FOTBOLL

Hört talas om Islam Feruz?

Nej, varför skulle du det när 20-åringen bara spelat nio seniormatcher.

Trots det tjänade Feruz 122 000 kronor i månaden som 16-åring, har ändrat reglerna för en hel fotbollsnation, retat gallfeber på klubbar i fem länder och öppet hånat en avliden klubblegendar.

Har fotbollen blivit galen eller gör fotbollen dig galen? Det är frågan som ställs på sin spets av Islam Feruz.

20-åringen är en av Skottlands mest lovande fotbollsspelare. Så lovande att det skotska fotbollsförbundet 2009 drev igenom en regeländring som gjorde att Feruz kunde spela för landet trots att han är född i Somalia och efter att ha emigrerat med sin familj först skrevs i England.

Vände Skottland ryggen

Feruz fick ändå rätt att bära den skotska tröjan eftersom han levt i Skottland i minst fem år innan han fyllt 18 år. Ett beslut det skotska fotbollsförbundet skulle komma att få ångra.

Efter att ha representerat Skottlands U16, U17, U19, U20 och U21-landslag valde Feruz i maj 2014 att nobba fortsatt spel för landet. Detta efter att ha twittrat om sin önskan att istället representera födelselandet Somalia i Afrikanska mästerskapen.

Feruz har senare dementerat att han valt att tacka nej till skotska landslaget. Faktum kvarstår dock att enda gången de hoppfulla landslagssupportrarna fått se talangen i a-landslagströjan var när han publicerade en intim bild i sociala medier där han, iklädd den skotska landslagströjan, förförde en ung kvinna. Det är samtidigt bara ett av många tveksamma beslut 20-åringen redan hunnit ta.

”Vi har verkligen gjort allt”

Skotska Celtic hade upptäckt Feruz talang när pojken var tio år. När familjen två år senare hotades av utvisning startade klubben en kampanj där Celtic-legendaren Tommy Burns personligen engagerade sig och lyckades övertala migrationsverket att ge hela Faruz familj brittiska pass.

Anfallaren jämfördes då med brasse-legendaren Romario och spåddes en lysande framtid i klubben. Han spelade för U14-laget redan som elvaåring och imponerade på alla som såg honom spela.

– Han fick bara spela 20 minuter per match eftersom han var så ung men man såg direkt att han hade talang. Han bara gled förbi spelare som var mycket äldre än honom. Han var tvåfotad och hade en närvaro och samtidigt en arrogans som gjorde att han utmanade vem som helst och tunnlade dem, har ungdomstränaren John Sludden berättat.

Men när säsongen 2011/12 skulle börja och Feruz var tänkt att konkurrera om en a-lagsplats försvann talangen plötsligt spårlöst.

– Problemen började i mars-april. Hans attityd och inställning till klubben förändrades drastiskt. Då har klubben ändå tagit hand om honom. Vi såg till att han och hans familj kom bort från ett tufft område och ordnade en fin lägenhet till dem. Vi har gjort allt vi kunnat för att göra hans liv här så bekvämt som möjligt. Vi har talat med Islam och vi hade möten i styrelserummet med både hans familj och representanter. Vi har verkligen gjort allt. Jag tycker det här är extremt illa skött. Han har fått dåliga råd, sa managern Neil Lennon och pekade ut Feruz agent John Colquhoun som en bov i dramat.

Längtade hem – efter 24 timmar

Feruz valde att gå till Chelsea som lockade med en månadslön på motsvarande 122 000 kronor. Med hjälp av ett kryphål i systemet lyckades parterna också blåsa Celtic på alla pengar utom 3,7 miljoner kronor i övergångssumma.

Efter transfern skickade sedan ynglingen ut meddelanden i sociala medier där han tonade ner Celtics roll i hans utveckling och den då bortgångne ungdomstränaren Tommy Burns betydelse för att familjen fick stanna i Storbritannien. Detta trots att Feruz blott 14 år gammal hade fått äran att delta i Burns minnesmatch.

Chelsea såg ändå en stor potential i Islam Feruz och förlängde i januari 2014 talangens avtal över ytterligare fyra år. Detta sedan tränaren José Mourinho låtit talangen få a-lagsdebutera under träningsturnén sommaren 2013.

Men mycket mer a-lagsfotboll har det inte blivit för 20-åringen. I september 2014 bröt anfallaren ett låneavtal med ryska Krylia Sovetov Samara efter 24 timmar – sedan han fått hemlängtan. Utlåningen till grekiska Crete, då tränat av italienske legendaren Gennaro Gattuso, 2014 gav sedan bara ett enda framträdande i a-laget. Året efter blev det två matcher för Blackpool innan anfallaren skickades hem efter att ha beskrivit hur laget ”tog fler smällar än hörnor” under en 0-4-förlust mot Brentford.

Gripen efter 24 timmar

I september 2015 dök Islam Feruz sedan upp hemma i Skottland igen – men denna gång i Hibernians tröja. Under sin första presskonferens lovade anfallaren också att han nu var en ny människa.

– Jag hoppas att jag kan bli bedömd efter vad jag presterar för ”Hibs” och hur jag uppträder här i Skottland. Jag har blivit en visare man. Jag har gjort misstag och hamnat i problem man jag har lärt mig av dem. Nu är jag helt inställd på att ta vara på den här chansen, sa Feruz.

24 timmar senare fick klubben hämta Islam Feruz i häktet sedan han kört sin Porsche, värd knappt en halv miljon kronor, genom Gorbals centrala delar utan varken körkort eller försäkring. Anfallaren fick visserligen chansen att reparera skadan av klubben men efter bara sex framträdanden bröts låneavtalet den 14 januari i år.

Lagkamrater har i efterhand beskrivit hur Feruz var frånvarande och ofta allt annat än imponerande på träningarna. Så vad skulle då bli nästa steg för den fortfarande blott 20-årige men redan så utskällde fotbollstalangen?

Försökte muta med militärjeep

Saken är den att i dagens fotbollsvärld finns det fortfarande gott om chanser om det bara står rätt klubbar på cv:t. Det är Islam Feruz ett levande bevis på.

20-åringen behövde visserligen blicka hela vägen till Kazakstan för att hitta nästa chans han ansåg vara tillräckligt lukrativ men FC Aktobe i den kazakiska högstaligan gav i veckan Feruz chansen att provspela under lagets träningsläger i Turkiet. Chelsea-anfallaren dök upp som planerat och checkade in på spelarhotellet. Men 24 timmar senare låg nyckeln återigen i lobbyn och Islam Feruz var i sin tur spårlöst försvunnen.

Daily Mail frågar sig nu var allt gick snett för en av Skottlands mest lovande fotbollsspelare. Killen klubbar över hela Europa stod i kö för och ett Premier League-lag påstås ha försökt muta sig till med en veckolön på 98 000 kronor samt en militärjeep som extra krydda.

För när Islam Feruz nu går in på sitt femte år i Chelsea har han forfarande inte gjort en enda match i Premier League. Totalt har det bara blivit nio seniormatcher för anfallaren.

Samtidigt har han istället hunnit reta gallfeber på klubbar i Skottland, Grekland, Ryssland, Kazakstan och England, vända de som en gång hjälpte honom att få stanna i Storbritannien ryggen, öppet håna en avliden klubblegendar och förarga en hel nation med opassande bilder i den skotska landslagströjan.

Skyller allt på media

Men vems fel är det att det gått som det gått? Media, tycker Islam Feruz själv som vid lunchtid på torsdagen återigen tog till sociala medier för att uttrycka sin frustration.

”Jag försöker göra mitt bästa för att träna hårt och hitta formen igen. Tro inte på vad ni läser då det är uppenbart att den skotska pressen hatar mig. Till och med när jag gjorde mål vecka efter vecka så skrev de negativa saker om mig! Det är hundra gånger svårare för mig att bita ihop och spela fotboll med allt hat som omger mig”, skriver Feruz.

Islam Feruz har blivit en rik man utan att egentligen ha åstadkommit någonting. Han har fått chans efter chans trots brutna löften och stora skandaler för att han är en fotbollstalang utöver det vanliga. Han är en produkt av den moderna fotbollen och ett fall som ställer sportens ansvar på sin spets.

För är det fotbollen som är galen som betalar miljoner till bångstyriga och flera gånger rent kriminella ungdomar eller är det fotbollen som gör unga talanger galna? Vems fel är det att Islam Feruz inte utvecklats till en mogen människa och vem ska bära ansvaret när en ung man nu uppenbarligen inte klarar av att hantera de förväntningar han har beslönats så rikligt för att bära?

Lita på att Islam Feruz sex månader gamla dotter någon dag i framtiden kommer söka svaret på de frågorna.