”Jag ville inte ens se mig i spegeln”

Förre United-profilen talar ut om svåra sjukdomen

1 av 3 | Foto: AP
Andy Cole presenteras för Manchester United 1995.
FOTBOLL

Han bar på en hemlighet i över ett år.

Nu talar före detta Manchester United-profilen Andy Cole, 44, ut om sin sjukdom.

– Det har varit väldigt tufft, säger han.

Andy Cole gjorde 195 matcher för Manchester United mellan 1995 och 2001. Han gjorde 93 mål, vann fem ligatitlar och en Champions League-titel.

År 2008 avslutade han karriären.

Då kom han med ett löfte.

– Jag lovade mig själv att inte gå upp i vikt. Det var något jag hade reflekterat över, att många fotbollsspelare börjar äta och dricka onyttigt när de lägger av.

”Var det värsta”

Men från och med förra sommaren har Cole inte kunnat styra över sin vikt. Han diagnostiserades med en svår sjukdom som gör att hans vänstra njure bara fungerar till 20 procent.

– Jag ville inte se mig själv i spegeln längre, för det kändes som att jag var en helt annan person. Jag kände mig inte lika självsäker som jag gjorde tidigare och det värsta var att jag inte kunde göra något åt det, berättar 44-åringen för The Mirror.

Han valde att gömma sig för allmänheten.

– Jag höll mig borta från folk under en jävligt lång tid. Säkert i mer än ett halvår. Och jag berättade inte för någon. Samtidigt fick jag hela tiden dräpande kommentarer: ”Titta vad han har blivit tjock!” och liknande.

”Ville verkligen spela”

Först i samband med att ha blivit inbjuden till en välgörenhetsmatch av tidigare lagkamraten David Beckham kände Andy Cole att han inte längre kunde gå runt och bära på sin hemlighet.

– Jag ville verkligen spela i den matchen, men jag kunde inte. Så det slutade med att Sir Alex Ferguson berättade att: ”Cole kan inte delta eftersom han har varit sjuk”. Då bestämde jag mig för att berätta om min sjukdom. Folk hade undrat varför jag gått upp i vikt och när jag väl berättade så var det som att de fick sig en tankeställare.

Coles njure kommer aldrig att bli hundra procent funktionell.

– Som bäst kan den börja fungera till 70-80 procent. I så fall kommer jag att bli överlycklig, för det hade gjort en enorm skillnad. Som läget är nu finns det många grejer som jag vill göra, men som jag inte kan. Till exempel att ta en joggingtur, eller spela fotboll, säger Cole.

ARTIKELN HANDLAR OM