Tar avstånd – efter ’förbjudna ramsan’

United fördömer fansen efter övertrampet

Foto: ALL OVER PRESS, TT
FOTBOLL

Fiasko på planen – och på läktaren.

Under 0-2-förlusten mot Liverpool sjöng delar av Manchester Uniteds fans ramsor om Hillsborough-katastrofen.

”Det hör inte hemma i fotbollen”, skriver United i ett uttalande.

Manchester United är på väg att åka ur Europa League efter förlust, 0-2, i det första åttondelsfinalmötet mot rivalen Liverpool. En insats som fick flera klubbikoner att ryta till. Paul Scholes sa i BT Sports tv-sändning att ”ingen spelare lever upp till arvet efter vår generation”, och Rio Ferdinand slog fast att ”det finns inga ursäkter”.

”Måste bort”

Men det var inte bara på planen som misstag begicks. Delar av Uniteds tillresta supportrar ska dessutom, enligt brittiska medier, ha sjungit minst sagt osmakliga ramsor om Hillsborough-katastrofen, där 96 Liverpool-supportrar omkom.

Ramsan ”The Sun hade rätt, ni är mördare”, ska ha hörts från den sektion där Manchester Uniteds fans befann sig, uppger Goal.com, något som får före detta Liverpool-mittfältaren Ray Houghton att ilskna till.

– Det här måste bort från sporten. Det finns folk på läktaren här i kväll (läs: i torsdags kväll) som förlorade familjemedlemmar i Hillsborough. Det här är inget man vill höra, säger Houghton enligt BBC.

Före detta Manchester United-anfallaren Dion Dublin håller med.

– Det här lämnar en bitter eftersmak. De som sjöng dessa ramsor borde skämmas, säger han.

”Pratar med fansen”

Enligt BBC var det bara små grupperingar av United-fans som sjöng ramsorna.

– De tystades ganska snabbt men hördes ändå tydligt vid fyra eller fem tillfällen, säger BBC:s Juliette Ferrington.

Nu uttalar sig Manchester United.

I ett uttalande tar man avstånd från ramsorna.

”Det har alltid varit Manchester Uniteds ståndpunkt att ramsor av detta slag, som refererar till historiska tragedier, inte är förenliga med klubbens värderingar. Vi för just nu en dialog med våra organiserade supportergrupperingar för att tillsammans komma till bukt med problemet”.