14 år i Chelsea – har inte spelat en minut

Därför vägrar han ge upp drömmen om storklubben

1 av 4 | Foto: AP/TT
Kane fick vara med CL-truppen och fira i Chelsea efter titeln. Foto: AP/Lefteris Pitarakis
FOTBOLL

Han har tillhört Chelsea i 14 år men är inte någon rutinerad kugge på väg att spela ut sitt sista kontrakt.

Todd Kane, 22, är en egen produkt som fortfarande väntar på sin chans i storklubben – och vägrar ge upp.

– Jag trodde att jag var nära mitt genombrott i Chelsea 2012, säger högerbacken som just nu är ute på sitt femte lån.

Jättedoldis i Man City – Sveriges största talang

Få känner Chelsea som Todd Kane. Högerbacken har tillhört klubben under 14 av sin 22 år på jorden. När han var blott 18 år gammal blev han uttagen i den Chelsea-trupp som flög till München för Champions League-finalen 2012.

Han drömde förmodligen om att få debutera för Chelsea – och dessutom på den största av scener.

Så blev inte fallet. Han fick inte plats på bänken.

I dag är Kane en del av den enorma grupp Chelsea-spelare som lever livet ute på lånesejourer, och själv är han på ett säsongslångt sådant hos holländska NEC Nijmegen. Han har hunnit bli 22 år gammal och ännu inte debuterat för A-laget.

”Måste vara realistisk”

Men enligt Daily Mirror har Todd imponerat tillräckligt under säsongen för att locka till sig intresse från andra holländska och engelska klubbar.

Den livslånge Chelsea-supportern vägrar dock ge upp målet om att bli en del av Chelseas A-lag.

– Jag har varit i klubben sedan jag var sju år gammal och om jag hade fått min chans och sedan inte tagit den så hade jag varit den första att hålla upp mina händer och säga ”okej, jag flyttar någon annanstans”. Men jag har haft några fantastiska lånesejourer. Jag hoppas att jag får chansen under den nye Chelsea-tränaren i sommar, säger Kane som alltså fortfarande väntar på Chelsea-chansen.

”Rashfords chans föll honom i knät”

Chelseas taktik – att köpa upp drösvis med unga talanger och sedan skicka ut dem på lån – blir ofta föremål för kritik i England. Men Todd försvarar policyn:

– Jag har lärt mig så mycket under min tid med Chelsea. Jag pratar med klubbfolket hela tiden och får råd från spelarna. Chelseas system är fantastiskt och jag har inget jag ångrar. Jag närmar mig 100 seniormatcher och det har varit bra för mig. Samtidigt måste man vara realistisk och inse att endast en eller två unga spelare kommer att få chansen i en stor klubb som Chelsea, säger Kane till Daily Mirror och drar en parallellel till årets genombrott i Premier League:

– Låt oss vara ärliga. Marcus Rashford fick sin chans i United eftersom den föll honom i knät. Han är en fantastisk spelare men man måste ha lite tur.

”Kommer aldrig glömma”

Han har spelat på lån för Preston, Blackburn, Bristol, Nottingham och NEC Nijmegen men även om han är nöjd med sina klubbval utspelade sig karriärens höjdpunkt – hittills – någon annanstans.

Den utspelade sig i München 2012 – när Chelsea slog Bayern i den där Champions League-finalen och Kane följde dramat från läktaren.

– Jag var med i truppen på grund av skador och avstängningar. Att få vara på spelarhotellet inför matchen, det är något varken jag eller min familj kommer att glömma. Firandet, bussparaden och sättet vi vann matchen på var underbart. Och jag trodde att jag var nära mitt genombrott i Chelsea, säger Kane.

Jättedoldis i Man City – Sveriges största talang