Pedofilen har satt fotbollen i skräck

Kända proffs övernattade i hans hem – två av tre "favoriter" tog sina liv

Foto: TT/AP
Andy Woodward till vänster, berättar om hur Gary Speed (mitten) tog sitt liv efter övergrepp av Barry Bennell (höger)
FOTBOLL

Englands mest aktade ungdomstränare Barry Bennell hade tre favoritspelare.

I dag är två av dem döda.

Förre proffspelaren Andy Woodward överlevde och berättar nu om mardrömmen i pedofilens klor.

En historia 43-åringen fruktar hundratals andra kända och okända fotbollsspelare kan dela med honom.

– Det han brukade göra för att skrämmas och se till att jag aldrig berättade något för någon var att ta fram ett par nunchakus (ett japanskt kampsportsvapen). Han var en mästare med dem. Han sa åt mig att hålla upp ett pappersark. Jag skakade som ett asplöv. Sedan slog han till den med tillräcklig kraft för att riva den mitt itu. ”Du ser vad jag kan göra. Du ser vilken makt jag har”.

”Det var som en guldgruva”

Efter över 30 års tystnad har den före detta professionella fotbollsspelare Andy Woodward bestämt sig för att i tidningen The Guardian berätta. Anledningen är att han tror att det finns fler offer. Kanske hundratals. Hundratals fotbollsspelare som under sin barndom utsattes för sexuella övergrepp av mannen som kallat sig själv för ”ett monster”.

Barry Bennell räknades under 1980- och 1990-talet som Englands kanske bäste talangscout och hade uppdrag i Manchester City, Stoke City, Crewe och ett antal ungdomslag i Manchester-området. Jobbet handlade om att hitta och förädla talanger mellan nio och 14 år men Bennet sökte inte bara efter spelaregenskaper.

– Han gillade mörkhåriga pojkar. Jag var bara ett barn. Jag litade på honom.

Andy Woodward var bara elva år när Bennell uppmärksammade hans fotbollstalang och bjöd in den unge pojken att träna tillsammans med Manchester City. För att Woodward skulle ha någonstans att sova erbjöd Bennell en sängplats i sitt eget hus.

– Det var som en guldgruva, en dröm för ett barn. När du klev in genom dörren stod det tre spelautomater där. Han hade ett biljardbord och på övervåningen hade han en liten apa i bur som brukade sitta på din axel. Han hade två hundar och till och med en vild katt. Kom ihåg att det var min högsta dröm att bli fotbollsspelare och det var som om han lockade mig med godis: ”Du kan bo hos mig så gör jag det här för dig”. Dessutom ansågs han vara landets bäste ungdomstränare. Så jag bodde där på helgerna och på skolloven. Jag tog till och med ledigt från skolan ibland. Jag gick på alla Crewes matcher med honom.

”Vi talar om hundratals barn”

Efter att ha lockat in Woodward i sitt liv höll Bennell kvar den 19 år yngre pojken med hjälp av manipulation och hot. Om Woodward sa emot eller gjorde någonting som upprörde Bennell petade han pojken från fotbollslaget och hotade med att släcka hans proffsdröm.

Det dröjde till 1998, när Andy Wodward hunnit bli 24 år gammal, innan Barry Bennell ställdes till svars för sina brott. Då hade polisen väckt åtal i 45 skilda fall mot pedofilen som fälldes för 23 övergrepp mot pojkar mellan nio och 15 år gamla. Ett av övergreppen skedde på Crewes träningsanläggning, ett annat hemma hos den ovetande managern Dario Gradi.

I maj 2015 fängslades Bennell i ytterligare två år för ett annat gammalt övergrepp mot en tolvårig pojke under ett fotbollsläger i Macclesfield. Han har även avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff i Florida, USA, för samlag med och våldtäktsförsök mot en 13-årig brittisk pojke under en fotbollsresa i landet. Trots de fällande domarna är Andy Woodward övertygad om att det finns många fler offer som fortfarande lider i tystnad.

– Mitt liv har varit förstört fram tills nu när jag är 43 år gammal men hur många fler finns det? Vi talar om hundratals barn som Barry Bennell handplockade till olika fotbollslag och som nu, som vuxna män, kanske fortfarande lever med en fruktansvärd rädsla.

Stora profilerna tog sina liv

2012 erkände Barry Bennell själv i tidningen Sunday Times att fotbollsikonen Gary Speed var en av pojkarna som i ung ålder övernattade i hans hus. Bennell förnekade att han skulle ha förgripit sig på Speed men erkände i samma intervju att han förmodligen ändå inte hade berättat det om så hade varit fallet.

Speed hade en lyckad proffskarriär i bland annat Newcastle United och spelade 85 landskamper för Wales innan han lade skorna på hyllan och 2010 blev förbundskapten för nationen. Morgonen den 27 november 2011 hittade Speeds fru Louise sin man hängd i garaget.

Louise Speeds advokater har senare släppt ett uttalande där de understryker att det inte finns någonting som talar för att Gary Speed var ett av Barry Bennells offer. Samtidigt har ett av de sex offer Bennell själv erkänt att han förgripit sig på vittnat om att pedofilen refererat till tre pojkar som sina ”favoriter”. Han själv, Gary Speed och förre Manchester United-spelaren Alan Davies.

Davies gasade sig själv till döds den 4 februari 1992. Han var då 30 år gammal.

Efter intervjun med Barry Bennell 2012 sa reportern från Sunday Times att pedofilen nu skulle lämnas i fred.

– Det är för sent. Hur kan du så sinnesro när du vet att du dödat någon, svarade Bennell.

Andy Woodward har själv kämpat med depressioner och panikattacker hela sitt vuxna liv och det hade även kunnat kosta honom hans liv. Det kostade honom tack och lov ”bara” hans karriär.

”Har åkt ut i skogen med ett rep”

Totalt spelade Andy Woodward, enligt meriterade managern Neil Warnock en av de bästa försvararna han någonsin tränat och tidigt ansedd som en av landets största talanger, bara 154 ligamatcher under sin tioåriga karriär. Anledningen var inte skador utan återkommande panikattacker och kraftig medicinering som sakna bröt ner försvararens kropp. Skälet var de helveteslika spår Barry Bennells övergrepp satt i hans huvud och kropp.

– Jag har parkerat i ett garage med en slang. Jag har åkt ut i skogen med rep. Jag har varit beredd med tabletter. Jag har kommit till punkter där jag inte har orkat längre. Jag har varit där och det skrämde slag på mig. Folk säger ibland att det handlar om ett rop på hjälp men jag kan ärligt säga att för mig handlade det bara om att jag inte visste hur jag skulle kunna leva. Det enda som stoppade mig var medvetenheten om lidandet det skulle orsaka för andra.

43 år gammal ser Andy Woodward tillbaka på en misslyckad fotbollskarriär men kan om några år förhoppningsvis också konstatera att hans historia hjälpt andra som fram tills nu lidit i hemlighet. Sedan Woodward bestämde sig för att träda fram i The Guardian den 16 november har sex nya offer hört av sig till polisen för att anmäla övergrepp från Bennell. Polisen utreder nu fallen samtidigt som det engelska fotbollsförbundet satt upp en speciell hjälplinje för att underlätta för fler att få hjälp.

– Jag övertygad om att det finns många fler. Det här har krävt en enorm styrka och ett stort mod från mig men jag måste få ett avslut. Jag får äntligen en röst och jag vill ge andra hopp. Vi var offer i ett jobb där vi alla var desperata över att uppfylla drömmen att bli professionella fotbollsspelare. Vissa av oss hade turen att lyckas, andra inte. Men vi levde alla samma mardröm.

FAKTA

Andy Woodwards karriär:

1992-1994 Crewe Alexandra 20 matcher/0 mål

1994-1999 Bury 115/1

1999-2000 Sheffield United 3/0

2000-2001 Scunthorpe United (lån) 12/0

2001-2002 Halifax Town 30/1