Engelsk landslagsman avslöjar nya övergrepp

Skandalen växer: Kan bli som med katolska kyrkan

Paul Stewart, här i Sunderlands gula ställ, avslöjar nya övergrepp från Barry Bennell (vänster).
FOTBOLL

Efter att förre proffsspelaren Andy Woodward trätt fram och berättat om fotbollstränaren Barry Bennells sexuella överfall på honom som barn växer den engelska skandalen.

Nu berättar även Crewes Steve Walters och förre engelske landslagsmannen Paul Stewart om övergrepp som barn.

– Vi vet om min förbrytare och Bennell och de hade kontakt eftersom min tränare berättade om Bennell för mig. Men jag tror inte att det bara var de två, säger Stewart till Daily Mirror.

Den 16 november blev Andy Woodward den förste professionelle spelaren att framträda med namn och berätta om helvetesåren under ungdomstränaren Barry Bennells styre. Bennell är dömd för 25 olika sexuella övergrepp mot unga pojkar men efter Woodwards historia har skandalen växt ytterligare.

Tre landskamper för England

Sex tidigare okända offer har hört av sig till polisen och på onsdagen träder även Steve Walters, firad stjärna i Crewe på 1990-talet, och före detta landslagsmannen Paul Stewart fram och berättar om övergrepp.

Walters utsattes även han av Barry Bennell under sin tid i Crewe samtidigt som Stewart vittnar om en helt annan, icke namngiven, gärningsman. En historia som får England att frukta att det som tidigare räknats som en ensam gärningsman kan visa sig vara en liga av sexförbrytare inom ungdomsfotbollen.

– Han sa till mig att Barry gjorde det här mot barn i ett lag vi mötte, jag tror jag var 12 eller 13 år gammal då, och han försökte antyda att det var normalt, säger Paul Stewart till Daily Mirror.

Stewart gjorde tre landskamper för England och spelade i bland annat Manchester City, Tottenham och Liverpool under sin lyckade fotbollskarriär. 52-åringen beskriver i intervjun med Daily Mirror hur fotbollsmatcherna blev en andningspaus från de övergrepp hans ungdomstränare utsatte honom för från att han var elva år tills han fyllt 15.

Koppling mellan gärningsmännen

Tidningen beskriver nu en oro att Barry Bennell och tränaren som förgrep sig på Stewart kan ha tillhört en större liga där minst ytterligare en respekterad manager misstänks ha ingått. Andy Woodward talar om att det kan finnas hundratals offer och Paul Stewart drar själv en liknelse till den pedofilskandal som fortfarande skakar den katolska kyrkan.

– Det skulle inte förvåna mig om det finns folk som råkar illa ut i dag också. Vi vet om min förbrytare och Bennell och de hade kontakt eftersom min tränare berättade om Bennell för mig. Men jag tror inte att det bara var de två, säger Stewart och fortsätter:

– Jag såg Spotlight, en film om de sexuella övergreppen inom den katolska kyrkan, och det började i en skola men sedan började folk träda fram och skalan på det hela blev uppenbar. Jag tror att samma sak kan hända inom fotbollen.