Blomqvist: ”Snyggare att låta Moyes fortsätta”

I juli 1998 presenterades Jesper Blomqvist för klubben. Här med dåvarande tränaren Sir Alex Ferguson.
FOTBOLL

Nu får han medhåll – av förre lagkamraten Jesper Blomqvist.

– Helst hade jag sett att Moyes stannat kvar, säger han.

Efter att ha handplockats av Sir Alex Ferguson tvingades David Moyes bort från sitt jobb som manager för Manchester United efter mindre än ett år på posten.

Rapporterna från England säger att beslutet togs emot med öppna armar av spelartruppen – men alla delar inte den glädjen.

Gary Neville, som gjorde tjugo säsonger i United, gillar inte alls valet att göra sig av med skotten.

– Klubben bör inte uppträda så här. Jag anser att tränare bör ges tid, de bör tillåtas att fullfölja sitt jobb. Att ge folk sex år långa kontrakt och sedan göra sig av med dem efter 10 månader är främmande för mig. Nuförtiden kastas tränare omkring. Hederliga karlar, bra karlar kastas i papperskorgen, och det gäller inte bara Moyes, har Neville sagt.

"Snyggare att låta honom fortsätta"

Den åsikten delas av Jesper Blomqvist.

40-åringen tillhörde klubben mellan 1998 och 2001 och inte heller han tycker att David Moyes borde tvingats bort.

Åtminstone inte nu.

– Rent idealistiskt är jag inte för att sparka tränare, särskilt inte när han sitter på ett sexårskontrakt. United är inte den klubben heller. Helst hade jag sett att Moyes stannat kvar. Jag tycker det hade varit ännu snyggare att låta honom fortsätta säsongen ut och sedan byta, säger Blomqvist.

"Varit få ljuspunkter"

Spelarna i United ska öppet ha hånat sin förre manager och några ska till och med ha slagit vad om när han skulle sparkas.

Det gör att Jesper Blomqvist samtidigt har förståelse för varför United bryter med Moyes.

– Man tyckte väl att det hade gått så långt att det här behövdes och stämmer det som står i tidningarna, att han tappat omklädningsrummet, blir det svårt. Sedan har det verkligen varit få ljuspunkter och ingen som sett slutet på det här.

Konkurrerade med Giggs

Ersättaren är någon som Jesper Blomqvist känner till väl.

Tillfällige managern Ryan Giggs var den som han i första hand konkurrerade med under sina år i Manchester United.

– Det känns naturligt att Giggs tar över, han känner allt och alla. Han är oerhört proffsig som människa och det känns som att han vet ganska tydligt vad han vill göra. Men det är svårt att veta när det bara är så tillfälligt, de som inte kommer inte ingå i hans planer kommer inte att lyssna. Så är det ju, säger Blomqvist.