”Han måste visa att han vill vara här”

VM-spelarna lediga – då ska Zlatan försöka slå sig in i elvan

FOTBOLL

BARCELONA. Två dagliga träningspass och tre träningsmatcher utan värste konkurrenten David Villa.

Om Zlatan Ibrahimovic bestämmer sig för att stanna i Barcelona blir de kommande veckorna avgörande för hans roll i laget.

– Zlatans attityd under den här tiden är oerhört viktig för Guardiola, säger Cordula Roura, fotbollsexpert på El Mundo Deportivo.

Barcelonas nya stjärnanfallare David Villa har precis som de andra VM-guldhjältarna fortfarande semester och ansluter inte till sina nya lagkamrater förrän den 9 augusti.

Kämpade stenhårt

Då har de regerande spanska mästarna redan hunnit spela tre träningsmatcher (se faktaruta) och avverkat ett stort antal träningspass. Så det är nu Zlatan Ibrahimovic ska visa Pep Guardiola att han är en man för startelvan i höst efter petningen i våras.

– För tillfället riktas allas blickar mot Zlatan eftersom han är den största stjärnan som är på plats. Och Pep lägger stor vikt vid spelarnas insatser på träningarna. Det var exempelvis så Pedro och Busquets slog igenom, genom alltid ha rätt attityd, säger Cordula Roura, fotbollsexpert på den Barcelonabaserade sporttidningen El Mundo Deportivo, och fortsätter:

– Det är det Zlatan måste göra nu. Verkligen visa att han vill vara kvar här och slåss för en plats i startelvan.

Och den svenske landslagsstjärnan har börjat bra. På gårdagens förmiddagsträning, säsongens första fotbollspass, var Zlatan Ibrahimovic på mycket gott humör. Han skojade med spelare och ledare i den 30-gradiga värmen och kämpade stenhårt i 90 minuter trots de något monotona koordinations- och snabbhetsövningarna.

Professionell

På den uppmärksammade presskonferensen med Pep Guardiola i måndags, där han bland annat sa att ”Zlatan och hans agent bestämmer vad som är bäst för framtiden”, poängterade tränaren att han inte är orolig över svenskens inställning.

– Zlatan jobbar lika hårt som alla andra och är en av de mest professionella spelare jag har träffat.

FAKTA

SJU SPELARE SLÅSS OM TRE STARTPLATSER I BARCELONAS ANFALL

David Villa, 28

Lionel Messi, 23

Pedro Rodríguez, 22

Bojan Krkic, 19

Zlatan Ibrahimovic, 28

Andrés Iniesta, 26

Jeffrén Suárez, 22

(Plusbetygen avser statusen i just nu)

Kommentar: David Villa och Lionel Messi är givna. Sedan är frågan om Guardiola spelar Villa centralt eller på en kant. Men den förre Valenciastjärnan är främst värvad för att spela i nummer nio-rollen. Pedro gjorde en grym säsong i fjol och tog en ordinarie plats ute till vänster. Han startade dessutom

i VM-finalen och är en av Guardiolas favoriter. Zlatan spelade från start i nummer nio-rollen under merparten av fjolårssäsongen, men blev petad av Bojan på slutet när det gällde som mest. Iniesta är i första hand mittfältare men flyttas ofta upp ett snäpp när det behövs. I bakgrunden lurar jättetalangen Jeffrén som medverkade i tolv matcher i fjol och gjorde två mål.

DETTA VILL GUARDIOLA SE FRÅN ZLATAN

bo Att han är beredd att jobba minst lika hårt som de andra för en plats i startelvan.

bo Att han är för bra för att sitta på bänken. Han måste vara bättre i mitten än vad Pedro är till vänster, så att Villa flyttas ut i stället. Då får både Zlatan och Villa plats.

bo Att han är en riktigt bra målskytt. Zlatan måste börja trycka dit bollarna omgående.

bo Hjärta för klubben. Så att medspelare, tränarteamet, supportrarna och media verkligen förstår att han vill stanna kvar.

Här är matcherna där Zlatan ska övertyga Guardiola:

29 juli: Vålerengen i Oslo (träningsmatch).

4 augusti: K-League i Seúl, Sydkorea (träningsmatch).

8 augusti: Beijing Guoan i Peking, Kina (träningsmatch).

14 augusti: Sevilla (b) (spanska supercupen).

21 augusti: Sevilla (h) (spanska supercupen).

25 augusti: Milan (h), (Joan Gamper-pokalen).

Fotnot: Barcelonas världsmästare har semester. De börjar träna den 9 augusti.