”Det han kan med en boll kan jag nu med en pingisboll”

Hela presskonferensen med Ibrahimovic – ord för ord

FOTBOLL

OSLO. Zlatan Ibrahimovic, 28, omges av flyttrykten och är en av sommarens hetaste snackisar. I går var han på strålande humör när han mötte media i Oslo. Barcelonastjärnan pratade bland annat om framtiden, Mino Raiola, David Villa och José Mourinho. Och slängde en känga åt John Carew...

Foto: Foto: Scanpix
SKÄMTSAM Zlatan var glad under gårdagens presskonferens och skojade ännu en gång om norrmannen John Carew

Vad förväntar du dig av den kommande säsongen?

– Jag har stora förväntningar. Vi vann fyra titlar i fjol, men vi lyckades inte i Champions League och det är den turneringen som är det stora målet i år. När du spelar i ett lag som Barcelona är varje titel självklart viktig. Vi har fyra titlar att spela om i år och den första är den spanska supercupen om några veckor. Sedan är det ligan, Champions League och spanska cupen. Det blir en lång säsong, men jag tycker att vi är det bästa laget i världen. Det är en stor ära för mig att vara här och jag ser fram emot matchen i kväll. Det är vår första match för säsongen och jag vet inte hur mycket spel det blir, säkerligen några minuter i alla fall.

Det har varit många rykten om klubbyte. Vad säger du om det och hur har det påverkat dig under försäsongen?

– Statusen är att jag är en Barcelonaspelare och kommer att vara en Barcelonaspelare. Jag har kontrakt i fyra år till. Men jag är väldigt glad över att andra klubbar är intresserade av mig. Det innebär att jag gör något bra. Det har inte påverkat mig, när du spelar på toppnivå är det alltid rykten och snack. Tidningarna måste sälja tidningar varje dag. Oavsett om det är positivt eller negativt så säljer de ändå. Det har inte påverkat mig ett dugg och jag är glad över att jag är med på försäsongen från dag ett. I fjol när jag kom var jag borta några veckor eftersom jag hade brutit handen. Nu är jag här från början. Men alla i laget är inte här än, vissa har fortfarande semester. Det är bara att fortsätta att jobba på.

Känner du att du har Pep Guardiolas förtroende och hur var mötet med honom?

– Jag har stort förtroende för honom. Jag hade ett snack med honom, men vad vi sa till varandra stannar i det rummet. Han hade sin åsikt och jag respekterar det. Spelar man i ett topplag är det tuff konkurrens. Jag menar, han säger att jag är viktig och då tar jag det som att jag får spela. Är du inte viktig spelar du inte. Är du viktig men ändå inte spelar, ja då kanske det är något annat i vägen, och så är det ibland. Jag tränar varje dag, jobbar hårt och har mycket att ge till laget och supportrarna. Jag vill vinna Champions League i år, det var därför jag kom hit. Vi hade otur i fjol. Det är lätt att snacka, men jag går ut på planen och visar i stället. Det är så jag fungerar.

Vad säger du om värvningen av David Villa och skulle du acceptera att bli bänkad?

– Jag är väldigt glad över att Villa kommer till laget, för han är en av världens bästa spelare och han gjorde ett fantastiskt VM. Vi blir ännu starkare och har ännu bättre möjligheter att vinna Champions League, som jag vill vinna. Om han gör så att jag vinner Champions så blir jag väldigt glad.

Vad är dina personliga mål den här säsongen?

– Som jag sa i början så vill jag vinna alla titlar och göra det ännu bättre än i fjol. Jag tycker att jag hade en riktigt bra första säsong i klubben. Det första året är alltid svårt när man byter klubb. Jag vill alltid bli bättre och växa som spelare. Förhoppningsvis får man lyfta de där bucklorna till slut.

Varför beslutade du dig för att spela i landslaget igen. Sa Hamrén något speciellt?

– Han kom till mitt hus och vi hade ett långt snack och det var väldigt trevligt. Vi pratade om allt. Men vad som sägs mellan en spelare och en tränare i ett rum stannar i det rummet. Jag behöver inte diskutera detaljer med er eller med någon annan. Vi hade ett bra samtal, men det var inte därför jag kom tillbaka. Det är många små detaljer. Men jag kommer inte tillbaka bara för att ha roligt, utan jag kommer tillbaka för att vinna något. Det är den viktigaste anledningen. Om jag gör jag något så går jag in för att vinna. Och när jag gör något är jag ganska övertygad om att vinna också.

F ör några år sedan sa du att det John Carew kan göra med en boll kan du göra med en apelsin. Vad kan du göra med en mandarin?

– Det som han kan göra med en boll kan jag nu göra med en pingisboll.

Hur viktig är matchen mot Vålerengen i kväll (i går kväll)?

– Jag tycker inte att matchen är viktig, men det är ett bra sätt för oss att få upp konditionen. Med all respekt för Vålerengen, det här är som en hårdare träning för oss och bra för att hålla uppe rytmen. Vi har bara tränat i en vecka och är inte hundraprocentiga ännu. Jag gick upp mycket i vikt under semestern och håller på att gå ner nu. Det här är ett bra tillfälle att gå ner i vikt, haha.

Hur mycket har du gått upp?

– Tio kilo tror jag, haha. Jag har tre kilo till att gå ner och sedan är jag fit for fight. Nä, men matchen är viktig för intensiteten. Resten kommer av sig självt. På söndag åker vi på ett läger till Kina och Korea i åtta dagar, och där har vi också några matcher. Det är samma sak där, vi åker dit för att komma i form. När man spelar i Barcelona ska man vinna alla matcher, men om vi förlorar en sådan här match så...ja, man får kritik, men vi har många unga spelare med oss. Vi har en bra akademi och många stora, stora talanger. De vet hur de ska spela i a-laget eftersom de spelar på samma sätt i alla ungdomslagen.

Kan du jämföra norsk och svensk fotboll?

– Jag tycker att Sverige och Norge är på samma nivå. Inget av länderna nådde VM, men jag tycker att Norge har fantastiska spelare. Jag följer inte skandinavisk fotboll så mycket, förutom den svenska eftersom jag kommer från Sverige. Jag ser inte så mycket på den norska ligan, men jag vet att många svenska spelare spelar i Norge. Vi såg i går att Rosenborg slog AIK. Jag tycker kanske att den norska ligan är bättre än den svenska, haha.

Har nu någon gång under sommaren känt att du varit på väg bort från FC Barcelona?

– Under sommaren har det varit mycket snack. Jag har varit i många klubbar, utan att ha varit där. Och jag har pratat med många klubbar, utan att ha pratat med dem. Allt är bara rykten. Att många är intresserade tar jag som en komplimang, men jag har inte pratat med någon klubb. Jag har aldrig känt att jag skulle vara på väg bort. Jag tror att det är något som media skapat och som sedan växer sig större och större. För mig är det bara gratis publicitet, så tack för det.

Hur ser du på att Mourinho har tagit över Real Madrid?

– Jag hade Mourinho under ett år och vet vad han kan. För mig är han en av världens bästa tränare, om inte den allra bästa. När han kommer till ett nytt lag bygger han upp det till en maskin, en vinstmaskin. Och det blir svårt att slå det laget, men vi är Barcelona och har det bästa laget i världen. Nu ska vi försöka förbereda oss på bästa sätt. Vi har sju-åtta spelare som har vunnit VM och som nu kommer tillbaka. Det ger oss mer självförtroende. Madrid är absolut ett stort hot nu när Mourinho har gått till dem.

Din agent Mino Raiola har sagt att om tränaren inte spelar med en spelare som kostat närmare 700 miljoner så borde han uppsöka mentalsjukhus. Hade du pratat med Raiola om det innan han uttalade sig?

– Jag känner min agent väl. Han svarar alltid när journalisterna ställer frågor, men han får stå för det han säger så står jag för det jag säger. Han får säga vad han vill. Jag är inte hans pappa eller hans son. Jag bara jobbar med honom, det är inget personligt utan bara business. Alla får säga vad de vill. Om det är rätt eller fel kan vi diskutera efteråt.

FAKTA

BarÇa eller inte – här är alla turer kring zlatan

17 mars: Petas inför CL-matchen mot Stuttgart.

24 april: Buas ut av hemmapubliken i matchen mot Xerez.

8 maj: Barcelonas miss i Champions league startar rykten om en flytt. Först ut är italienska Tuttosport om att Juventus vill köpa tillbaka svensken.

11 maj: Barcelona placerar Ibrahimovic på transferlistan med prislappen 460 miljoner kronor.

19 maj: ”Det är upp till honom”, säger sportchefen Txiki Begiristain.

20 maj: ”Ibra är inte till salu”, säger ordförande Joan Laporta.

23 maj: ”England känns inte aktuellt. Jag gillar inte regn”, skriver Ibrahimovic i en mejlkonversation med magasinet Cafe.

27 maj: Milan erbjuder 350 miljoner kronor och anfallaren Klaas-Jan Huntelaar för Ibrahimovic.

28 maj: Man City vill köpa Yaya Toure och Ibrahimovic för 750 milj kr.

29 maj: Agenten Mino Raiola attackerar Pep Guardiola efter att Ibrahimovic bänkats. ”Om du inte spelar med en spelare som du har betalat 75 miljoner euro för, borde du åka till ett mentalsjukhus”.

29 maj: Massimo Moratti, Inters ordförande, vill ha tillbaka Ibrahimovic.

31 maj: Zlatan och Guardiola i möte efter Raiolas utspel.

3 juni: Chelseatränaren Carlo Ancelotti och Ibrahimovic träffas vid en pool i Miami.

7 juni: City vill byta Robinho mot Zlatan.

18 juni: Milan träffar Raiola.

20 juni: Enligt El Mundo Deportivo har Ibra bestämt sig för Milan.

25 juni: Barcelona uppges vilja behålla svensken.

17 juli: Ibrahimovic: ”Jag har varit i många klubbar, trots att jag aldrig har varit där. Det är bara folk som har utnyttjat mitt namn”.

22 juli: Raiola tonar ner ryktena om en flytt – samtidigt som Real Madrids nye tränare José Mourinho vill ha svensken. (TT)