Här landar cirkus Barça

När Zlatan, Alves och Messi landar anfalls de av hysteriska fans – Asienturnén handlar mer om pengar än om det sportsliga

FOTBOLL

FC Barcelona har landat i Asien för ett åtta dagar långt träningsläger.

Men det är inte bara det sportsliga som står i fokus för världens hetaste fotbollsklubb.

Katalanerna drar in omkring 100 miljoner kronor i omedelbara intäkter på resan – därtill kommer tröjförsäljning och allt mervärde som pr-turnén ger.

– Det är lysande affärer, säger klubbens förre vd Joan Oliver.

De europeiska storklubbarnas träningsläger har blivit en enorm business.

– Vi har stående inbjudningar från Asien. Vi skulle kunna spela 20 matcher i 20 olika länder, har FC Barcelonas före detta vd Joan Oliver sagt.

Och det är inte direkt gratis att boka in en träningsmatch mot de regerande spanska mästarna. Siffrorna är inte officiella, men enligt Sportbladets kontakter i Spanien betalar den sydkoreanska kombinationen K-League All Star och kinesiska Guoan FC, de två lag som nu väntar för Zlatan Ibrahimovic och kompani, omkring 20 miljoner kronor vardera. Dessutom står värdarna och sponsorerna för FC Barcelonas alla kringkostnader, som till exempel ett lyxigt och specialutrustat flygplan, exklusiva hotell och fina restaurangbesök. Den totalnotan för den 50 man stora expeditionen från Spaniens näst största stad hamnar på ett ansenligt mångmiljonbelopp.

’Får bra betalt på resan’

Spelarna kommer också att medverka på en rad sponsorjippon under det åtta dagar långa lägret. En amerikansk jätte inom bantningspulver och kosttillskott fyller som tack för hjälpen på FC Barcelonas konto med upp emot 30 miljoner kronor, enligt Sportbladets uppgifter. En sko- och klädtillverkare skjuter också till ett högt belopp, liksom en rad andra multinationella företag.

– Vi får mycket bra betalt för den här typen av resor, men vilken destination vi till slut väljer beror på tränarens önskemål, sa Joan Oliver i vintras.

Vann med 4–2

FC Barcelona kan även räkna hem mer långsiktiga intäkter tack vare sina årliga träningsläger fjärran från hemmaplan. Klubbens varumärke sprids, fler matchtröjor med stjärnornas namn på ryggen säljs, tv-tittandet ökar vilket innebär bättre tv-avtal vid framtida förhandlingar.

I torsdags i förra veckan spelades säsongens första träningsmatch. Mot Vålerenga i Oslo. FC Barcelona, som i stort sett åkte dit med b-laget plus Bojan, Zlatan, Keita och Milito, lämnade spansk mark vid 09:00.

Laget landade cirka 12:30, Zlatan höll hov för pressen 14:15, sedan slappade spelarna och ledarna på det femstjärniga hotellet fram till bussresan till Ullevål-stadion runt 18-tiden. Tre timmar senare hade man enkelt slagit norrmännen med 4–2 och börjat bege sig mot flygplatsen igen. När katalanerna sedan somnade hemma i

sina egna sängar hade klubben tjänat åtskilliga miljoner på blixtvisiten.

Charmade pressen

Vålerenga stod för kalaset, men drog förstås själva in mycket pengar på matchbiljetter och souvenirförsäljning.

300 jublande supportrar mötte sina idoler på flyplatsen i Seoul i går. Enligt spanska medier fick Leo Messi all uppmärksamhet. Messi och Alves deltog sedan på en presskonferens. De charmade lokalpressen när de höll upp en Barcelonatröja med texten

”Hola Seoul” tryckt på ryggen, något en slipad pr-ansvarig naturligtvis ligger bakom.

”Sugna på att träna”

– Vi har fått en fantastiskt mottagande här. Det var en lång resa hit så nu är vi sugna på att vila innan vi börjar träna, säger Messi som sällan bjuder på några spektakulära uttalanden á la Diego Maradona.

Dani Alves:

– Det är härligt att så mycket folk kommer för att njuta av världens bästa klubb. Jetlag? Jag är van vid det här och anpassar mig snabbt till vilket ställe jag än hamnar på.

Zlatan Ibrahimovic medverkade tidigt i morse svensk tid på en supporterträff som Nike arrangerade. I morgon klockan 13:00 svensk tid spelar han troligen från start mot K-League All Star på Sangam World Cup Stadium i Seoul. Direkt efteråt flyger cirkus FC Barcelona vidare till Peking där upplägget är ungefär detsamma: träningar, sponsorträffar och på söndag är det dags för en vänskapsmatch mot Guoan FC på Pekings Nationalstadion (även kallad Fågelboet).

På måndag morgon landar Boeing 777-planet på El Prat-flygplatsen hemma i Barcelona. Ett nyttigt träningsläger i benen för spelarna – och ett tillskott i klubbkassan på närmare 100 miljoner kronor. På bara åtta dagar.

FAKTA

Allt om FC Barcerlonas Asienturné 1–9 augusti

bo 28 spelare (elva från a-laget och 17 från b-laget).

bo Största stjärnor: Leo Messi, Dani Alves, Zlatan Ibrahimovic och Eric Abidal.

bo 22 ledare (tränare, massörer, läkare, materialförvaltare m m).

bo 4 direktörer.

bo 21 journalister.

bo Flygplan: ett luxuöst utrustat Boeing 777 med extra mycket benutrymme som körs av Turkish Airlines. Zlatan Ibrahimovic sitter exempelvis i en bekväm fåtölj vid fönstret.

Så många kilometer har de kört när de landar i Barcelona igen: 18 500.

bo Antal träningar: 10.

bo Antal matcher: 2. (mot K-League All Star 4 augusti i Seoul och Guoan FC 8 augusti i Peking).

bo Så här mycket material är med på resan: 250 träningströjor, 250 träningsbyxor, 50 undertröjor, 250 par strumpor, okänt antal målvaktshandskar, okänt antal benskydd, 100 luvtröjor, 100 västar, 100 vind- och vattentäta jackor, 50 träningsoveraller, 50 par Bermudasshorts, 150 pikétröjor, 50 par badtofflor, 112 par fotbollsskor (fyra par per spelare), 0 bollar (finns på plats).

... men långt ifrån alla gillar turnén

Det är inte långt ifrån enbart positivt att åka till Asien på läger. 2007 kritiserade flera Barcelonaspelare upplägget:

– Sommarturnéerna är inte bra för spelarna, sa Lilian Thuram.

– Det är inte lätt att förbereda sig för säsongen i Asien. Vi förlorar två dagar när vi reser och får dessutom problem med jetlag, sa Gianluca Zambrotta.

– Asien är inte det bästa stället för att träna upp fysiken, sa Oleguer Presas.

Fotnot: De spanska vm-spelarna har fortfarande semester. Den 9 augusti ansluter de till truppen. Källa: FCBarcelona.com