Laul: Raiola kastar en sista handgranat för att få en flytt

FOTBOLL

Efter Mino Raiolas senaste uttalande är bron mellan Zlatan och Pep Guardiola bränd.

Eller bränd räcker inte...den är bombad tillbaka till stenåldern.

Milan och Barcelona sägs vara överens hur betalningen av Zlatans årslön på 113 miljoner kronor ska fördelas. I går togs ett nytt steg mot affär. Tacka – eller beskyll – Zlatans agent Mino Raiola för det. Så här säger Raiola till Sportbladet:

– Vi skrev på för FC Barcelona, inte FC Guardiola. Han är inte så perfekt som han vill att folk ska tro. Han har stora problem med sig själv.

Zlatan och Mino Raiola har varit en tajt duo sedan 2004 då den italienske holländaren drog i trådarna när Zlatan flyttade från Ajax till Juventus. Raiola har sedan funnits med vid de klubbyten Zlatan gjort; först Juve till Inter, sedan Inter till Barcelona.

Zlatan står bakom Raiolas ord

Agentens insats har bestått i att coacha Zlatan hur han ska agera (läs; bråka), göra egna strategiska uttalanden i media, lobbying inför rätt personer samt finna lösningar med andra spelare som delbetalning när saker kört ihop sig. Utöver det har Mino Raiola förhandlat fram Zlatans personliga villkor – och själv tjänat hundratals miljoner kronor. Det Raiola säger och gör står Zlatan bakom. Bara ett drygt halvår efter flytten till Barcelona visade Mino Raiola upp en aggressiv sida. Det började i mars när Zlatan bänkats en period:

– Zlatan slår målgivande passningar även när han är dålig, medan det finns andra spelare i laget som aldrig passar bollen, sa Raiola i riktning mot den i Barça helige superstjärnan Leo Messi.

Utspelen blev bara värre

Vid denna tidpunkt fanns redan rykten om att Zlatan och Messi inte drog jämnt, tränaren Pep Guardiola hade haft kvartssamtal med Zlatan på en finare restaurang och det sades allmänt mellan skål och klubbhusvägg att den katalanska spelarkärnan i Barcelona betraktade Zlatan som en mycket udda och främmande fågel.

Raiolas utspel gjorde inte saken bättre. Och värre skulle det bli i takt med att det blev uppenbart att Guardiola inte längre litade på sin supervärvning. Zlatan fick tillbringa mer tid på bänken samtidigt som Barça förberedde en ny dyr och spektakulär affär som skulle cementera Zlatans roll som inhoppare.

– Om du inte spelar med en spelare efter att ha betalat 75 miljoner euro för honom borde du åka till ett mentalsjukhus, sa Raiola i maj i riktning Guardiola.

Uttalandet kom strax efter att 400-miljonersanfallaren David Villa presenterats. Även om Raiola snabbt bad om ursäkt var det inget som hoppade ur hans mun av en slump: ”Operation: bråka för att byta klubb” var inledd.

Tre månader senare är Zlatan fortfarande kvar trots att alla inblandade jobbar för en skilsmässa. Då kastar Raiola en sista handgranat för att försäkra sig om att Barcelona verkligen släpper Zlatan till köparens bud – eller i annat fall ser till att byta tränare.

Ligger en hel del i uttalandet

– Vi skrev på för FC Barcelona, inte FC Guardiola.

Fundera på det.

Varför blev det egentligen så här?

Zlatan värvades för egenskaper många bolltrillande knattar saknar: huvudspel, targetplay och målsinne. I teorin var idén lysande men det fungerade inte lika bra i praktiken.

Det ligger en hel del i Raiolas uttalanden om Guardiola. Den hyllade tränaren visste vilken sorts fotbollsspelare han köpte, han visste vilken typ av karaktär Zlatan är. Ändå förmådde Guardiola inte att utnyttja Ibras förtjänster på plan eller hantera hans egenheter utanför.

Å andra sidan förmådde Zlatan inte att anpassa sig till den annorlunda fotbollsmiljö FC Barcelona är: där styr en katalansk spelarkärna som hålls om ryggen av sin tränare och Leo Messi ska trivas med dem han spelar med.

Lagen möts i kväll

I kväll möts Milan och Barcelona i Gamper Trophy, matchen som hyllar Barcelonas grundare Joan Gamper. Vilket lag har en tröja med namnet Ibrahimovic på ryggen?

Eller vågar man hoppas på att mr Mourinho hinner emellan med ett bud som Barcelona till slut inte kan säga nej till...