Guardiola: ”Jag är ansvarig för det”

Pep Guardiola: Är någon ansvarig för det är det jag

1 av 2 | Foto: Foto: AP
Aj då... Pep Guardiola styr Barcelona med järnhand, men flera av hand värvningar har blivit stoera floppar, och de har också kostat klubben stora pengar.
FOTBOLL

Han hyllas för sin ledarförmåga, men har gjort usla affärer.

Pep Guardiolas fem sämsta spelarköp har kostat Barcelona 1,3 miljarder kronor.

Lämnar Zlatan är ingen av dem längre önskvärd.

Tjigrinskij hade varit usel.

Barcelonas storvärvning flängde runt under förlustmatchen mot Sevilla i början av 2010 och visslades ut av de egna fansen. Här hade de fått en 235-miljonersback som knappt kunde försvara. Efteråt gick Guardiola till Tjigrinskijs försvar.

– Dima är en fantastisk spelare och ju fler som visslar åt honom desto mer stöd får han av oss. För han har många år framför sig här, sa tränaren och fortsatte:

– Varje misstag kostar mer för honom på grund av övergångssumman, men är någon ansvarig för det är det jag och inte han.

Sjönk med 100 miljoner

Exakt sex månader senare skrev Tjigrinskij på ett kontrakt med sin gamla klubb Sjaktar Donetsk. Trots att han bara spelat ett år i Barcelona hade han minskat med närmare hundra miljoner kronor i värde.

På sina två första säsonger har Pep Guardiola vunnit sju titlar med Barcelona. De siffrorna går inte att ifrågasätta. Ser man i stället till hans värvningar är statistiken tristare:

Femte juni 2008 skrev Guardiola på tränarkontraktet för a-laget. Direkt övertygade han Arsenalprofilen Alexander Hleb att skriva på och transfersumman sattes till runt 140 miljoner kronor. Ett år senare var Hleb dystert ärlig när han sa:

– Jag ångrar att jag flyttade från London, men oturligt nog kan inget återställas nu.

I dag har Hleb varit tillbaka i Stuttgart på lån en säsong, kommit tillbaka och framfört en vädjan via sin agent Oliver Mintzlaff:

– Alexander vill stanna i Barça. Han gillar klubben, han gillar stan.

Inte en del av laget

Men det är lönlöst. Pep Guardiola överväger inte ens att låta Hleb bli en del av laget. I somras satt tränaren ner med killen han nyss värvat med fagra löften och bad honom hitta en ny klubb snarast.

Räknar man in mittbacken Henrique som kom i samma veva som Guardiola, så har tränaren misslyckats med sex rejäla värvningar. Köpen av Seydou Keita, Dani Alves, Maxwell och Gerard Pique är på pluskontot, de av Cáceres, Hleb och de andra är klara floppar.

Kostnaden för dem: drygt 1,25 miljarder kronor.

Om Zlatan Ibrahimovic lämnar för Milan är alla sex sålda eller utlånade från klubben.

FAKTA

Barças fem sämsta spelarköp

Zlatan Ibrahimovic

Kom från: Inter 2009.

Pris: 620 miljoner.

Resultat: 16 mål och en avgjord El Clasico är inte nog. I Barças viktigare matcher petades Zlatan och gjorde sig ovän med Pep. Nu tyder allt på att han lämnar rejält billigare än han kom.

Martín Cáceres

Kom från: Villareal 2008.

Pris: 155 miljoner.

Resultat: Den uruguayanske mittbacken petades och drogs med skador. Lånades efter 13 matcher ut till Juventus, som har hintat om att de kan köpa loss honom.

Alexander Hleb

Kom från: Arsenal 2008.

Pris: 141 miljoner.

Resultat: Kom som mittfälts-superstar, lämnade efter 19 matcher utan mål. Var i Stuttgart på lån men har nu återvänt. Ändå är Guardiola tydlig med att Hleb inte ska tillhöra truppen.

Dimitrij Tjigrinskij

Kom från: Sjaktar Donetsk 2009. Pris: 235 miljoner.

Resultat: Femårskontraktet sågs som ett klipp, men den ukrainske mittbacken korades snart till ”La Ligas sämste spelare” i en nätgallup. Såldes tillbaka för hundra miljoner kronor mindre än han kostat.

Keirrison

Kom från: Palmeiras 2009.

Pris: 132 miljoner.

Resultat: Var ung och överlycklig när han kom till ”världens bästa lag”. Ett år senare har han lånats ut till tre olika klubbar och inte spelat en minut för Barcelona.

Totalt: 1,25 miljarder kronor

Sportbladets profiler om Zlatan-soppan

ARTIKELN HANDLAR OM