Frändén: Raiola och Zlatan har brutit mot två oskrivna regler

FOTBOLL

BARCELONA. Det finns olika sätt att avsluta semestern och hamna i hetluften direkt.

Man kan ta flyget till ett fyrtiogradigt Barcelona.

Man kan bevaka Zlatan Ibrahimovics öden och äventyr på plats.

Man kan, med fördel, göra både och samtidigt.

I torsdags bad Zlatan Ibrahimovic om 24 timmars betänketid.

Men ännu i går kväll hade Barcelonastjärnan inte lämnat besked om en flytt till Milan.

Och så i natt kom nya bud.

Enligt italienska Gazetta dello Sport har parterna nått en överenskommelse, och vid ett nytt möte klockan 16.30 på Camp Nou i dag blir dealen helt klar. Då väntas dessutom Barcelonas ordförande Sandro Rosell vara tillbaka från sin semester på Ibiza.

Enligt tidningen handlar överenskommelsen om ett låneavtal, där Milan har skyldighet att köpa Zlatan inom tre år.

”Åttonde månaden”

Zlatans agent Mino Raiola bekräftade tidigare på fredagskvällen att det finns en överenskommelse.

– Barnet är inte fött ännu, men vi är i åttonde månaden, sa en kryptisk Raiola efter mötet med Milans viceordförande Adriano Galliani.

Det nordafrikanska högtrycket som håller Kataloniens huvudstad i ett fast grepp slog emot mig som en örfil när jag klev av planet i går kväll.

Barcelonas förhandlingar med Milan lär vara svettiga oavsett.

Det är inte första gången jag skulle vilja flytta in i Zlatan Ibrahimovics huvud för att ta en titt på vad som försiggår.

För ett år sedan lämnade han ett Inter som lärt sig att älska honom, och ett Italien som lärt sig att frukta honom, för att beta på grönare gräsmattor.

Han kom till FC Barcelona, klubben med världens mest välgrodda träningsplaner och den moderna fotbollens mest välkammade världsstjärnor.

Efter smakstarten med målrekord kom en kulturkrock som ligger till grunden för de senaste veckornas skådespel. Zlatan bröt, med god hjälp från sin agent, två oskrivna regler på kort tid.

Han ifrågasatte tränarens favorisering av stadens guldklimp Leo Messi.

Han ifrågasatte därmed indirekt stadens överstepräst Pep Guardiola.

Det kan vara spanskt rekord i faux pas.

Suck av lättnad

Barcelona kommer att ta en djup suck av lättnad i eftermiddag om allt blir klart. Ibra kommer att bli ihågkommen som svensken som dansade en höst, bänkades en vår och bråkade en sommar och som hade väldigt lite utöver nationaliteten gemensamt med den högaktade Henrik Larsson när decenniet ska sammanfattas.

Sandro Rosell avbryter semestern för att slutföra förhandlingarna i dag. Han har fått en hyfsat tuff start som ordförande för FC Barcelona. Klubben har skulder upp till hakan och kommer i slutändan att ha förlorat nästan lika mycket pengar på Zlatan Ibrahimovic som de betalade för David Villa i somras.

Här viskas det om att Joan Laporta, som tog heder och ära av sin efterträdare på posten i en självbiografi i våras, myser över sakernas utveckling.

Zlatan själv älgar vidare mot nya gamla utmaningar. Tillbaka till Italien, som älskar sina briljanta, egensinniga superstars precis som de är, på ett sätt som vi ibland har svårt att förstå.

Mourinho förstod egot

I Inter hölls Ibra i schack av en tränare med större fallenhet för hybris än han själv. Men José Mourinhos storhetsvansinne är inte större än att han insåg att Zlatans ego behöver utrymme för att hans talang ska förädlas.

När Mino Raiola ångade på om tänkbara klubbyten under Serie A:s sommaruppehåll konstaterade Inters president Massimo Moratti lite avmätt att han vant sig vid att ”signor Raiola vevar vilt åt alla håll en gång om året”.

När Barcelona drabbas av den napolitanske agentens rävspel deklarerar klubben att man ska vidta juridiska åtgärder.

Förhållande på tomgång

Det är poänglöst att spekulera i rätt och fel, men det ger en liten fingervisning om var Zlatan, och hans excentriske representant, bäst hör hemma.

När svenska medier summerar bevakningen av Zlatan Ibrahimovics karriär kommer tiden i Spanien torna upp sig som ett absolut zenit, som den enskilt största händelsen inom internationell klubbfotboll alla kategorier.

I Zlatan Ibrahimovics fall tror jag att det senaste året kommer kännas som den där välbehövliga pausen från ett förhållande som börjar gå på tomgång, men som efter viss betänketid ändå visade sig vara den partner som förstår en bäst i längden.

Enligt väderleksrapporten ska temperaturen sjunka flera grader i morgon.

Det kommer att bli lite kallare i Barcelona i höst.

Så tycker Johanna Frändén om cirkus Zlatan