”Polisen måste granska det här”

Konsumentorganisation i kraftigt utspel efter Zlatans övergång till Milan

FOTBOLL

Italienska konsumentorganisationen Codacons kallar på sin egen hemsida Zlatan Ibrahomovics övergång till Milan för ”ett slag i ansiktet” på de som förlorat jobben under landets ekonomiska kris.

Organisationen kräver nu att den italienska polisen granskar fotbollsklubbarnas affärer.

”Kontrollen bör inte bara ske mot klubbarna, utan även spelarnas löner, sponsorintäkter och var spelarlönerna hamnar. Det får vara nog med falska bokslut och svarta pengar”, skriver Codacons.

Enligt italienska uppgifter betalar Milan 24 miljoner euro till Barcelona för Zlatan Ibrahimovic och svensken får dessutom en lön på åtta miljoner euro per år. Mannen bakom den stora affären är Milans ägare, tillika Italiens premiräminster, Silvio Berlusconi.

”Är mot reglerna”

Det har fått italienska konsumentorganisationen Codacons att protestera och förmodligen se en bra chans att få lite uppmärksamhet för sitt arbete.

”Vi vet inte om siffrorna på Ibrahimovics lön stämmer, men om det är så, så är det inte bara ett slag i ansiktet på de människor som har förlorat sitt jobb (i spåren av den ekonomiska krisen), utan också mot de fair play-regler som Uefa har satt upp”, skriver Codacons på sin hemsida.

Kräver granskning

Organisationen visar inga konkreta bevis bakom misstankarna om brott men kräver att den italienska polisen, genom sin ekonomiska gren ”Guardia di Finanza”, granskar övergången och de italienska fotbollsklubbarnas affärer.

”Fotbollsvärlden har ingen självdisciplin, och eventuella sanktioner mot de klubbar som inte följer reglerna är inte tillräckligt hårda mot de italienska klubbarna”.

”Därför kräver Codacons att Guardia di Finanza börjar granska hur ekonomin sköts i de italienska klubbarna, med start i Serie A. Om det inte hade varit idrottsklubbar så hade många av dem redan gått i konkurs och dragits inför domstol. Vi kan inte tolerera att idrottsklubbar behandlas annorlunda gentemot lagen”.

”Får vara nog med svarta pengar”

Codacons går så långt i sin kritik att de anklagar den italienska fotbollen för omfattande lagbrott.

”Kontrollen bör inte bara ske mot klubbarna, utan även spelarnas löner, sponsorintäkter och var spelarlönerna hamnar. Det får vara nog med falska bokslut, svarta pengar, reabokslut, försäljningar av falska spelare, övervärdering av spelare och åtgärder för att "rädda fotbollen”.

ARTIKELN HANDLAR OM