”Längtar till Blågult”

Zlatan om pressen på honom, glädjen i Milan & saknaden av landslagskompisarna

1 av 4 | Foto: Stella Pictures
Zlatan pryder Milans tidning ”Forza Milan” – men trots succén i laget så är Ibrahimovic ivrig på att spela i landslaget. ”Man längtar lite efter att träffa alla. Det är skönt att komma bort lite så det inte bara blir Milan, Milan, Milan”, säger Zlatan till Sportbladet.
FOTBOLL

MILANO. Zlatan Ibrahimovic längtar till svenska landslaget.

Efter succésäsongen hittills i Milan är förväntningarna på topp.

Zlatan är beredd på att pressen på honom blir stor.

– Det brukar vara så, det är inga problem, säger han till Sportbladet.

På ena sidan pressrummet Milan-bossen Silvio Berlusconis dotter, Milan-arvtagerskan Barbara Berlusconi. På den andra en grupp rödsvarta fans med allt ifrån grånande herrar till små pojkar och unga kvinnor. I går stod Zlatan, som så ofta, i fokus på Milanello.

Milans tidning ”Forza Milan!” relanserades – med Zlatan som omslagspojke.

”Ibra” fortsätter att frälsa Milan i match efter match. Och han älskar det. Samtidigt berättar nu Zlatan att han längtar efter det svenska landslaget.

– Som det är planerat nu ska jag med till Cypern. Det ska bli kul.

Det var en leende och lugn Zlatan som Sportbladet träffade i går efter att den officiella presskonferensen var slut.

Det låter som om du verkligen längtar efter landslaget?

– Ja, man längtar lite efter att träffa alla. Jag snackar då och då med Majstorovic och Mellberg och Chips. Det är skönt att komma bort lite så det inte bara blir Milan, Milan, Milan.

Samtidigt betonar ”Ibra” gång på gång hur han stormtrivs med Milan – och med att vara tillbaka i serie A där han snabbt återerövrat sin plats som ligans nummer huvudperson.

Känner du att du fått revansch om man tänker på hur det var för dig på slutet i Barcelona?

– Ja, det känns mycket bra, jag känner en stor vilja och stor motivation att göra mer. När jag kommer ut på planen känner jag en stor glädje.Kanske är det skillnaden mot där på slutet i Barcelona. Jag har jag hittat spelet och glädjen igen, säger Zlatan och fortsätter.

– Jag känner mig väldigt bra fysiskt också. Sen vet man inte hur det är om några veckor men just nu känns det mycket bra.

”Just nu verkar det som jag sak med”

Zlatan känner sig så stark och motiverad att han vill vara med vid Sveriges träningsmatcher på Cypern den 8 och 9 februari.

– Nu blir det två matcher på Cypern. Det är så det är planerat. Jag känner mig bra och just nu verkar det som att jag ska med dit.

Ett besked som tas emot med glädje av blågult, då matcherna är de sista inför EM-kvalet i mars mot Moldavien. Däremot hördes redan i går kväll oro bland Sportbladets Milan-kontakter. Ingen kan hindra Zlatan från att spela i landslaget. Men bara sex dagar senare väntar Tottenham i Champions League, därför vill inte Milan att Zlatan ska ta några risker för en vänskapsmatch. Men ”Ibra” är alltså inställd på spel.

– Det ska bli kul.

Det kommer att bli mycket press på dig i landslaget nu efter att du gjort så bra ifrån dig den senaste tiden?

– Ja, men så brukar det vara, så är det alltid, jag är van, säger Zlatan.

Kollade in Gerndt

I november berättade han för Sportbladet att han ännu inte fått ordning på sina svenska tv-kanaler i den nya lägenheten i Milano.

– Men nu är det ordnat. Jag såg Sveriges match nu. Det känns bra, vi har många nya spelare på gång. Det är kul att det är många som tar chansen. De vann mot...Vilka var det nu igen? Ja, Botswana. Det är viktigt för de unga spelarna, att de är med och får den den erfarenheten och så är det en extra kick också.

På frågan vad han tycker om Helsingsborgsanfallaren Alexander Gerndt, som gjorde mål, svarar Milan-stjärnan:

– Jag hoppas att han kan få fortsätta att utvecklas och inte få för mycket press på sig. Att han får tid på sig. All respekt för allsvenskan och U21 men det är ett stort steg att ta till större ligor och riktiga landslaget.

Samtidigt som Zlatan berömmer Gerndt manar han därför till sans och balans.

– Genombrott och genombrott? Han gjorde mål mot Botswana...

Efter vänskapslandskamperna väntar alltså det första mötet med Tottenham, i Champions League, för Zlatan.

Tänker du något på det?

– Nej, vi har så många svåra matcher som väntar, vi måste bara göra det vi ska göra.

Ja, nu kommer Tottenham och Napoli och Juventus och en massa tunga matcher?

– Precis, så vi måste ta en match i taget. Vi har inte råd att göra några misstag. Jag tänker bara så, jag tar en match åt gången.

Både i den enskilda intervjun med Sportbladet och på presskonferensen före pratade Zlatan om hur bra han trivs med att spela ihop med nyförvärvet Antonio Cassano.

– Cassano har en sådan kvalitet, han är sen fantastisk spelare. Han kan skapa något ur ingenting, han passar dig från inget läge alls och så är du fri framför mål. Vi får hoppas han går ner det sista i vikt nu (skratt), så vi får spela ihop mer.

Och så säger de att Filippo Inzaghi är på väg att göra rekordsnabb comeback?

– Ja, men det är han som säger det. Han vill förstås komma tillbaka så snart som möjligt. Men det är viktigt att det får ta den tid det tar med en sådan skada.

”Normalt att tappa poäng”

Zlatan beskrev också sitt vackra mål mot Lecce förra helgen ”det kändes mycket bra”.

Men du var frustrerad efteråt, jag minns att du sa till mig i höstas att ni släpper in för enkla mål, det gör ni fortfarande?

– Ja, vi möter ett lag där vi ska vinna, ta våra tre poäng.

Någon oro över resultaten mot Lecce och Udinese säger dock Zlatan att han aldrig kände.

– Nej, jag var inte orolig, det är normalt att man tappar poäng ibland. Men det var viktigt att vinna mot Bari, så att vi inte kom in i en negativ spiral.

På presskonferensen, före Sportbladets intervju med Zlatan, fick han frågor från tio fans och sedan från de italienska journalisterna.

”Ibra” gjorde då bland annat klart för alla att han inte ser någon plats för Balotelli i Milan just nu.

– Där finns jag, Cassano, Robinho, Pato och så Inzaghi som är på väg tillbaka. Ska vi ha sex anfallare? Ska vi spela med uppställningen 4-6?

Att hans gamla klubb Inter hittat formen igen är inget som oroar ”Ibra”.

– De är ett stort lag, det var bara normalt att de började vinna matcher igen. Med en ny tränare har de fått nya idéer och ny motivation. Men det är inget jag tänker på, jag tänker på mitt lag, säger

Zlatan och fortsätter:

– Det är bara bra om det är strid i ligatoppen, så ska det vara, det är inte roligt om ett lag drar ifrån för mycket. Även Juventus och Roma kommer att vara med och slåss om scudetton.

Väntade du dig att vara så avgörande som du blivit för Milan?

– Jag kom till Milan med stor vilja att göra bra ifrån mig. Men det viktiga är inte bara om jag gör mål, det är lika mycket om jag skapar lägen för de andra. Laget är styrkan, inte Zlatan. Vi är elva stycken som gör det och så de sju vid sidan som är redo att komma in. Jag trivs. Jag vill göra ännu mer här.

”Pato kommer att bli bättre”

När en ung supporter frågar: ”Hur gör du för att vara ett bra exempel för de unga” blir Zlatan först lite ställd.

– Eeh...(skratt). Det är något som måste komma naturligt. Nu med åren, med mer erfarenhet och nu när jag har två barn känner jag ett större behov av att vara ett bra exempel för barnen, för de är framtiden.

En italiensk reporter hakar genast på och undrar om Zlatan inte ”kan vara ”ett bra exempel för Pato också”. Zlatan svarar skickligt undvikande.

– Pato har varit skadad och nyss kommit tillbaka efter två månader. Han har ändå gjort åtta mål. Om han spelat alla matcher kanske han gjort tjugo mål. Alla kan bli bättre. Det viktiga är att jobba hårt och hjälpas åt. Han är ung och en stor talang och kommer bara att bli bättre.

Zlatan fick också frågor om sina fritidsintressen. Han berättade för Sportbladet i november i fjol att han har han börjat jaga och pratade om det nu med.

– Jakt och fiske är mina nya hobbies. Men jag har inte mycket tid, när jag har fritid försöker jag vara hemma med mina barn och så måste jag vila för det är så mycket träning och matcher och man är borta med laget nästan hela tiden.

Lovar att kolla på ’Ibra Supremes’

Ett annat intresse som kanske kommer att växa fram är det för travsport. Tv-journalisten och Milan-profilen Carlo Pellegatti har, som Sportbladet berättat förut, köpt travhästen ”Ibra Supremes”.

I går frågade Zlatan hur det går för hästen och Pellegatti försäkrade både ”Ibra” och Sportbladet om att hästen kommer att vinna mycket framöver.

– Jag ska komma och titta på när han tävlar någon gång, lovade Zlatan innan han ställde sig för att skriva autograf på autograf till det väntande rödsvarta folket – på omslagen till nya ”Forza Milan!”.

ARTIKELN HANDLAR OM