”Jag är guds son”

Raiola om karriären och relationen till Zlatan: Vill du bli bäst eller rikast?

FOTBOLL

MILANO. Luciano Moggi bad honom dra åt helvete, Zlatan Ibrahimovic presenterade sig för honom som ”Guds son” – och tipsade om Mario Balotelli.

Mino Raiola berättar om sitt liv.

Det handlar ganska mycket om Sveriges bäste fotbollsspelare.

Medan Milan – med Zlatan i startelvan återigen som det verkar – förbereder sig för kvällens match mot Parma har oktobernumret av den italienska upplagan av GQ kommit ut i tidningsställen. Ett av huvudnumren är en lång intervju med Zlatan Ibrahimovics agent, fixare och vän Carmine ”Mino” Raiola.

Ställde krav direkt

Raiola berättar bland annat om hur han först kom i kontakt med Zlatan.

– Jag hade Maxwell i Ajax, det var ett fantastiskt Ajax, ombyggt av Beenhakker; Zlatan, Mido, Trabelsi, Chivu, Galasek. Zlatan hade ett kontrakt med IMG, som var på väg att sluta med fotboll, säger Raiola till GQ.

Raiola berättar om deras första möte:

– En dag träffades jag, han och Maxwell. De är väldigt nära. Vi sågs på en restaurang, jag hade tagit med mig en enorm statistik över de tio bästa anfallarna i världen; Inzaghi, Vieri, och ett par till. Han kom med en brun läderjacka från Gucci, Daytona-klocka om handleden, Porsche turbo. Jag frågade honom direkt: Vill du bli världens bäst betalde spelare eller världens bäste spelare?

– Han svarade ”den bäste”. Och då kommer du också att bli den bäst betalde.

– Jag sa: Men sälj då Porschen, glöm den där lila Lamborghinin du drömde om som liten grabb, köp en Fiat – de sponsrar Ajax – och börja jobba. Din statistik är skräp.

Tre supertransfers

– Dagen efter stod Porschen parkerad i närheten av restaurangen, med nycklarna på sätet. Zlatan presenterade sig för mig så här: ”Jag är guds son”, underförstått att Maradona var gud.

Raiola hade länge varit svuren fiende till Juventus ökände sportchef Luciano Moggi, men de två slöt fred i samband med förhandlingarna när Pavel Nedved lämnade Lazio för Juventus. Enligt Raiola var det Moggi som öppnade dörren till Serie A för Ibrahimovic:

– När jag kom med Ibrahimovics DVD var han den ende som såg potentialen i spelaren. De andra brydde sig inte. Tack vare Luciano Moggi kom Zlatan till Italien. Idag är vi vänner och respekterar varandra mycket.

Sedan dess har Mino Raiola hjälpt Zlatan Ibrahimovic med övergångar till Inter, Barcelona och Milan.

I år genomförde han tre av sommarens absolut största transfers, när han tog Robinho och Zlatan till Milan, och Mario Balotelli till Manchester City.

De 3 senaste Zlatan–klippen

ARTIKELN HANDLAR OM