”Jag räknas som halv utlänning”

Zlatan: Jag kanske är arrogant men står för det

Foto: ANDREAS BARDELL
FOTBOLL

Zlatan Ibrahimovic säger i Eurosports One to One att han behöver det svenska landslaget.

Milans superstjärna berättar också om sin arrogans och sättet svenska folket ser på honom.

– Jag räknas som halv utlänning även fast jag känner mig 100 procent svensk, säger Ibrahimovic.

Zlatan Ibrahimovic återvände till det svenska landslaget när förbundskapten Lars Lagerbäck ersattes av Erik Hamrén. 29-åringen säger nu att landslaget är viktigare för honom än han är för landslaget.

”Har inte ett svenskt namn”

– När vi inte tog oss till VM försvann motivationen. Men sakta men säkert har motivationen och adrenalinet kommit tillbaka. Jag behöver också landslaget. Jag behöver dem mer än de behöver mig, även fast de behöver alla spelare de kan få, nej jag skämtar. Men för att hålla mig på topp behöver jag landslaget, säger Ibrahimovic i Eurosport.

Direkt efter återkomsten fick Zlatan kaptensbindeln av Hamrén men landslagets lagkapten säger att inte alla i Sverige ser honom som svensk.

– Det är en stor ära att vara kapten för landslaget. Speciellt där jag kommer ifrån. Jag har inte ett svensk namn, ett svenskt efternamn. Jag räknas som halv utlänning kan man säga även fast jag känner mig 100 procent svensk.

”Står för att jag är arrogant”

Något som kallats ”osvenskt” genom åren är Zlatans kaxiga och självsäkra inställning, en attityd som tagit honom till toppen av världsfotbollen. Enligt Ibrahimovic bygger inställningen på uppväxten i Malmö-stadsdelen Rosengård.

– Där jag kom ifrån var det viktigt att tro på sig själv och att ha självförtroende. Det var inte lätt, du behövde självförtroende. Arrogans kommer av sig själv, det är ingenting du väljer. Det är som att vara en ledare, antingen så är du det eller inte. Jag tror att det kommer av sig själv.

Ibra försvarar samtidigt sin attityd.

– Jag har min ring runt mig och låter ingen komma innanför min ring. Alla är inte välkomna. Det kanske är arrogant men sådan är jag och jag står för det. Det viktigaste är vad du gör på planen. Är du ingenting där kommer alla att se dig som en clown när du går runt och låtsas vara något du inte är. Men om du visar det på planen passar det perfekt.