”Barça var bara ett mellansteg för Ibra”

Italienska experterna: Zlatan har velat till Milan hela tiden

FOTBOLL

MILANO. Zlatan ville hela tiden till Milan. Barcelona var ett andraval.

Därför presterade han inte fullt ut i Spanien. Det hävdar den italienske tv-profilen Carlo Pellegatti.

– Barcelona var bara ett mellansteg för Ibra, säger Milan-experten.

Foto: Bildbyrån
Tv-profilen Carlo Pellegatti hävdar att Zlatan aldrig ville gå till Barça. Och nu när Ibra är i drömklubben Milan gör han mål som aldrig förr.

Större än störst. Det är Zlatan Ibrahimovic just nu. Han fick toppbetygen 8 och 7,5 i de italienska tidningarna i går och blir överallt hyllad till bristningsgränsen.

Även i Juventus och Inter blev Zlatan snabbt en nyckelspelare men i Milan tycks Ibra om möjligt vara ännu större. En person som säger sig ha förklaringen till Zlatans rödsvarta framgång är Carlo Pellegatti. Han är en mycket rutinerad Milan-expert och tv-profil och har precis gett ut boken Med Milan i hjärtat.

– Ibra hade egentligen aldrig Barcelona som förstaval. Milan var redan 2003 då han var i Ajax den klubb Ibra ville till, säger Pellegatti och fortsätter:

– Sommaren 2006 var det som bekant väldigt nära att Zlatan hamnade i Milan. Nu blev det inte så och eftersom han är ett superproffs gjorde han i stället enormt bra ifrån sig i Inter.

Raiola lovade flytt

Enligt Pellegatti flirtade Zlatan dock på slutet av sin tid i Inter med Milan.

– Där förekom kontakter via sms och annat, efter att Ibra inte längre var så nöjd i Inter. Men ingen öppning fanns just då, våren och försommaren 2009, och den alltid like smarte Raiola sa till Ibra att du måste röra på dig och så lovar jag att du inom något eller några år får komma till Milan.

Därför, menar Pellegatti, var Ibra inte på topp i Spanien och Barcelona.

– Han är ett proffs och han var bra även där. Men han hade inte hjärtat med sig där och man ser att så fort han fick en chans att dra så tog han den.

Pellegatti är helt klart rödsvart och subjektiv i sitt sätt att se på saker, men man ska minnas att han också sitter på kontakter i Milans innersta kretsar och vet mycket om spelet bakom kulisserna.

”Vill vara nummer ett”

Det gör även Gazzetta dello Sports Milan-expert Alessandra Bocci. Hon tror också att den psykologiska faktorn är viktig för Zlatan.

– Han ville spela i Milan redan som ung, Milan är det klassiska laget. Och Zlatan har ett stort behov att känna sig som nummer ett och det är han i Milan och har varit i alla sina italienska lag.

FAKTA

Sportbladet frågar: Varför är Zlatan så bra i Milan och Italien?

Alessandra Bocci, chef för Milan-redaktionen på Gazzetta dello Sport

– Jag tror att det främst är den psykologiska faktorn som spelar in. Många säger att Zlatan är en hårding som inte bryr sig om vad någon tycker. Men jag tror att han är en person som lägger mycket vikt vid andras omdömen. I Milan blev han genast nummer ett. Inte för att Milan saknar andra stjärnor men han blev ändå direkt den bärande spelaren.

– I Barcelona var det inte så. Om man ser till det rent spelmässiga så var han i Spanien också tvungen att anpassa sig mer och spela mer i boxen. Han vill inte det, Ibra vill vara mer fri. I Milan byggs spelet runt honom och det var samma sak i Inter och med tiden i Juventus.

Pierluigi Pardo, fotbollsexpert samt programledare för Premium Football Club på italienska Mediaset

– Egentligen är frågan varför det inte gick så bra i Barcelona. För det är Spanien som är ­undantaget. I Italien har han varit bäst i alla de tre största klubbarna. Han var inte heller dålig i Barcelona men inte så bra som många väntat sig.

– Jag tror att Barcelona var för perfekt, man hade redan sin spelidé. I Italien har Ibra kommit till lag som varit stora men inte perfekta och genast blivit viktigast.

– Enligt mig är han den spelare i världen som är mest avgörande för det lag han spelar i, den som gör mest skillnad, med sin fysik och sin teknik.

Carlo Pellegatti, Milan-expert, tv-profil och författare till nyutkomna boken Con il Milan nel cuore (Med ­Milan i hjärtat). Pellegatti har precis köpt en travhäst som han döpt till Ibra Supremes.

– Det rör sig bara om Zlatans huvud, om psykologi, inget annat. I Spanien var Ibra på genomresa. Han ville till Milan långt tidigare. Barcelona var ett viktigt steg på vägen för att få komma bort och sen till Milan. Det finns så mycket bakom kulisserna som folk inte vet.

Daniele Tognaccini, chef för Milans fysträning

– Med en sådan fysik blir han enormt viktig i alla klubbar. Här i Italien får han spela mer fritt, även utanför boxen och som han visat i alla våra fystester är han enormt stark och snabb och uthållig och kan då dra ­nytta av det, förutom hans teknik och spel­sinne. Han är den starkaste vi haft på de 13 år som jag varit här.

Roberto Mancini, tränare i?Manchester City, före detta tränare till Zlatan i Inter

– Han är en spelare som är avgörande för alla lag han spelar i. Han kan förändra ett lag med sin blotta närvaro. I Barcelona sa vissa att han inte bidragit med så mycket men han gjorde väl mer än 20 mål och om inte det är mycket…

ARTIKELN HANDLAR OM