Kaos runt Milan efter Berlusconis uttalande

Men Milan dementerar att premiärministern kritiserat Zlatan

FOTBOLL

Milans ägare är besviken på Zlatan.

– Jag har kastat bort mina pengar.

Så uppges Silvio Berlusconi ha sagt om Zlatan, direkt efter det röda kortet.

Men sent i går kväll sa Berlusconi till italiensk tv:

– Zlatan är en stor spelare som snart glänser igen.

Han värvade Zlatan Ibrahimovic till Milan – trots svenskens svåra vår i Barcelona. I går utbröt dock mindre kaos i Milan-lägret efter det att Italiens premiärminister Silvio Berlusconi uppgavs ha kritiserat Zlatan hårt.

– Kanske har jag kastat bort mina pengar, uppgavs Berlusconi i går ha sagt.

”I stridens hetta”

Uttalandet kom först på den italienska nyhetsbyrån Dire (Säga) och sedan på Italpress, en nyhetsbyrå som ägnar sig åt just nyheter, samt politik, snarare än sport. Enligt Dire ska Berlusconi också ha sagt att:

– Ibrahimovic började bra. Men nu var det längesen han gjorde mål. Han kommer in efter att ha varit avstängd och blir direkt utvisad igen.

De hårda orden ska Berlusconi ha sagt spontant direkt efter matchen mot Fiorentina till politiska journalister i hans närhet.

Italpress skriver att det hela sades ”i stridens hetta”.

När citaten väl publicerades i går i Italien utbröt dock ett mindre kaos av spekulationer kring citaten och vad de kunde innebära för Zlatan.

Gick ut med dementi

Milan agerade snabbt och gick ut med en officiell dementi på sin hemsida efter kommunikation med Silvio Berlusconis pressansvariga i Villa Arcore, premiärministerns lyxbostad utanför Milano.

”Uttalandet som återges av nyhetsbyrån om Milan och Zlatan Ibrahimovic är helt falskt och totalt ogrundat. Ingen kan någonsin ha hört Berlusconi säga detta helt enkelt eftersom han aldrig gjort dessa uttalanden”, meddelar Milan.

Enligt Sportbladets kontakter i Milan insåg klubben dock snabbt att en dementi inte var nog – något som även Berlusconi förstod. Denne valde därför att medverka i går kväll som gäst i fotbollsprogrammet ”Biscardi-processen”. Ett program som går i lilla kanalen 7 Gold men som är kultförklarat och nu sänds för 31:a säsongen.

”En stor spelare”

Berlusconi har tagit för vana att besöka Aldo Biscardis show när han har ett budskap han vill få ut – utan mothugg.

– Ibrahimovic är en stor spelare. Snart får vi åter se honom i bländande form ta Milan till nya segrar, sa Berlusconi leende.

Milans ägare lät dock öppet förstå att man inom klubben var besvikna över Zlatans utvisning.

– Om jag tagit Zlatan i örat? Nej, det finns det redan andra inom klubben som gjort, sade Berlusconi i tv-programmet.

De andra är, enligt Sportbladets kontakter, vice president Adriano Galliani. Samtidigt är många i Milan upprörda över straffet på tre matchers avstängning – för något som Zlatan faktiskt kan ha sagt till sig själv.

Milan kommer att överklaga.

”Ibra döms hårdare”

Enligt Sportbladets Milan-källor har Galliani sagt till Zlatan att det röda kortet ses som orättvist.

I Milan är ledningen övertygad om att domarna granskar de rödsvarta extra hårt just nu och i synnerhet Zlatan – allt för att Milan inte ska vinna ligan.

Därför döms inte Zlatan så hårt utan ledningen är på hans sida. Tränare Allegri säger:

– Zlatan måste kontrollera sig. Men han granskas och döms hårdare än alla andra. Spelarna säger sådant här hela tiden.

FAKTA

Zlatans tuffa tid – måltorkan, röda kort och sågningen

29 januari

Match mot Catani. Zlatan hittar nätet – men det är också början på en lång måltorka. Sedan dess har Zlatan inte gjort ett enda spelmål.

13 Mars

I 1–1-matchen mot Bari visas Zlatan ut. I den 73:e minuten slog han till Marco Rossi i magen. Och då han redan hade ett gult kort var utvisningen ett faktum. Zlatan stängs av tre matcher – men straffet mildras senare till att bara gälla två.

3 april

Milanoderby. Avstängde Ibrahimovic var inte ens på plats för att titta på matchen.

10 april

Zlatan gör comeback mot Fiorentina efter avstängningen. Men återkomsten blev en mardröm.

Med tre minuter kvar av matchen förlorar svensken ett inkast, blir ursinnig – och plötsligt drar domaren upp det röda kortet.

Anledningen – att Zlatan ska ha sagt ”va fan culo” (dra åt helvete) till linjedomaren. Det spekuleras även i att han ska ha sagt ”pezzo di merda” (skithög) och ”bastardo” (ungefär: jävla typ).

Ibra säger dock att han pratade med sig själv.

11 april 17.39

”FOTBOLL: MILAN. BERLUSCONI: ”Kanske har jag slängt bort mina pengar”.

Så såg telegrammet ut som kom i går eftermiddag från Italpress som i sin tur citerade nyhetsbyrån Dire. Telegrammet fick i gång alla Italiens sportredaktioner – samt Milans dementiapparat.

Berlusconi uppgavs ha sagt att ”Han var bra i början men nu gör han inte mål sen länge” om Zlatan och att han inte har ”lo stile Milan”, den rätta Milan-stilen.

I går eftermiddag kom också beskedet att Zlatan på nytt stängs av tre matcher – samt att Milan överklagar beslutet.

11 april 18.15

Milans dementi publiceras på hemsidan. Klubben skriver att de uttalande som Dire publicerat är ”helt falska och ogrundade”.

11 april 21.15

Berlusconi medverkar i ”Biscardi-processen”, en fotbollsshow i italiensk tv. Han säger där att man med rätt tagit Zlatan i örat i klubbledningen men också att ”Ibra är en stor spelare, snart glänser han igen och leder Milan till nya segrar”.

Jennifer Wegerup