Zlatans cirkus – hetaste 'Silly'

Ny klubb varje dag

FOTBOLL

MILANO. En ny klubb varje dag.

Ryktena kring Zlatan duggar tätt, trots att silly season knappt börjat.

Varje dag ska italienska tidningar skriva flera sidor om Milan, oavsett om något hänt eller inte. 

Det samma gäller sporttidningar i de flesta länder med betydelsefulla ligor.

Något som bäddar för ogrundade uppgifter och spekulationer åt alla håll.

Sportbladets Jennifer Wegerup granskar den senaste tidens rykten, uppgifter och uttalanden där Zlatan Ibrahimovic placerats i den ena klubben efter den andra.

MILAN

Allt tyder i nuläget på att Zlatan blir kvar i Milan.

Så sent som i lördags kväll sa han till Sportbladet att:

– Jag kan garantera en sak och det är att jag stannar i Milan.

Vice presidenten Adriano Galliani säger att:

– Ibra blir kvar med 101 procents säkerhet.

Allt kan hända.  Men alla Milan-källor och alla med insyn i klubben tror att såväl Zlatan som de rödsvarta vill ge samarbetet åtminstone ett år till. Milan hårdsatsar mot Champions League – den trofé som Zlatan saknar.

Att ”Ibra” skulle vilja lämna Milan mitt under den pågående storsatsningen mot en ny storhetsepok ses som mycket otroligt.

I Milan har dessutom Zlatan en närmast ohotad roll som huvudperson.

Han är också lovad insyn i värvningsplanen av nya storspelare som ska ge honom mer stöd kommande säsong.

Milans ledning vill behålla honom. Misslyckas han däremot med CL-spelet kommande säsong, då kan det bli nya diskussioner. Men just nu värderar Milan Zlatan oerhört högt.

Zlatan känner sig dessutom hemma i Milano, liksom hans familj.

MANCHESTER CITY

Det mest envisa av alla rykten är det kring Manchester City. Stora pengar och chansen att spela i Premier League innan karriären är över skulle vara Zlatans motiv för att lämna Milan.

Roberto Mancini tränade dessutom ”Ibra” i Inter och det ger rykteselden extra bränsle.

City-tränaren gick i förrgår dock ut och sa att brittiska The Sun övertolkat hans citat och lagt ord i munnen på honom när tidningen påstod att Mancini ville ha Zlatan till City.

– Jag förstår inte var det här kommer ifrån, sa Mancini.

Han sa också att han har svårt att se att Zlatan skulle vilja lämna Milan – och att Milan skulle släppa honom.

Källor i Milan säger till Sportbladet att det är uteslutet att man släpper Zlatan och att uppgifterna om en bytesaffär rakt av där ”Ibra” byts mot Balotelli är ”löjeväckande”:

Även om City skulle ta sig till Champions League-spel får Europa-rutinerade och storsatsande Milan ändå anses ha större chanser i CL och det är svårt att se varför Zlatan skulle välja bort det.

I England startar han dessutom inte alls på plus på samma sätt som då han kom till Milan och tillbaka till Italien, han är betydligt mer ifrågasatt bland brittiska journalister.

ROMA

Redan 2003 var Romas ledning intresserad av den unge Zlatan Ibrahimovic. Nu, under Di Benedettos nya ägarskap, sägs Roma vilja ha Zlatan – både för hans kvaliteter på planen och för att locka turister och tröjköpare.

Roma har ännu chansen att nå CL-spel kommande säsong.

Men ytterst lite talar för att Zlatan just nu skulle vilja lämna Milan för Roma – eller att man i Rom skulle ha råd med honom.

De flesta bedömare tror mer på Roma som slutstation för Zlatan – men inte ett lag att gå till nu.

”Ibra till Roma” är mest att se som en våt rubrikdröm satt på Roma-redaktionerna.

CHELSEA

Ryktena om Chelsea startade den 8 mars efter uttalanden från Zlatans agent Mino Raiola i italiensk radio om att ”Ibra” inte skulle sluta sin karriär i Milan. En timme senare gick Raiola ut och sa att han blivit felciterad och att Zlatan stannar i Milan.

Slut på det ryktet.

REAL MADRID

När Silvio Berlusconi rutinerat ville flytta fokus från Ruby-rättegången började han prata om Milan och sa att han ville ha Cristiano Ronaldo. Det satte i gång en ström av spekulationer. En italiensk journalist som skrev att Ronaldo kunde bytas ut mot Zlatan kommenterar sina skriverier såhär:

– Jag vet ingenting säkert. Min text byggde på att jag tänkte på vem som tjänar mest i Milan och att Ronaldo också är dyr och så hade Ibra inte spelat så bra just då.

Häromdagen sa Berlusconi även att Kaká alltid är välkommen tillbaka till Milan. Enligt uppgifter i Spanien skulle Real Madrid vilja byta till sig Zlatan mot Kaká .

En affär som Milan-ledningen dock inte är det minsta intresserad av. Kaká är mycket omtyckt som person i Milan. Men han ses i det skede av karriären som han är nu inte som en spelare att värva tillbaka.

Den rödsvarta ledningen oroades av alla skador  och problem han hade den sista tiden i Milan.

Dessutom är varken Cristiano Ronaldo eller Kaká spelartyper som går att byta rakt av mot Zlatan.  Då måste Milan sedan ändå värva en toppanfallare med de kvaliteter Zlatan har – och betala dyrt för denne.

JUVENTUS

Under Agnelli-arvingen Andrea Agnellis kommando satsar Juve på att åter nå sin gamla storhetsnivå.

Zlatans agent Mino Raiola har alltid haft ett tätt samarbete med Juve och var den som tog dit den 22-årige Zlatan år 2004.

Att Zlatan skulle gå tillbaka till en gammal klubb ses dock som mycket otroligt. Många av Juventus fans ser honom dessutom som en svikare eftersom han lämnade klubben i samband med Calciopoli-skandalen.

Juve missar dessutom troligen CL-spel kommande säsong. Med andra ord talar absolut ingenting för att Zlatan kommer att spela i sin första italienska klubb igen.

BARCELONA

Många undrar om inte Zlatan fortfarande tillhör Barcelona och om inte den spanska klubben kan kräva tillbaka honom och sälja honom.

Så är det inte.

Alla detaljer kring Milans och Barcelonas uppgörelse om Zlatan kommer aldrig att bli offentliga. Det man vet är att uppgörelsen, enkelt uttryckt och kort sammanfattat, formulerades som ”ett lån med köptvång” där Milan efter det första året ger 24 miljoner euro för Zlatan med en betalningsplan för tre år, alltså 8 miljoner euro om året.

Just formuleringen ”köptvång” innebär att spelaren inte kan hamna i knät på den första klubben igen utan att det är Milan som behåller Zlatan eller måste sälja honom vidare den dag man eventuellt inte vill ha kvar honom.

Adriano Galliani sammanfattar det så här:

– Ibrahimovic tillhör Milan.

SAUDIARABIEN

Zlatan sa i en tv-intervju att ”Jag kanske hamnar i Saudi med Chippen”.

Det lär dock vara rätt få som tror att Zlatan just nu lämnar de hårt satsande nyblivna italienska mästarna för att spela i Saudiarabien...

ARTIKELN HANDLAR OM