Max Allegris löfte – skona Ibrahimovic

Milan-tränaren: ”Vi måste ta bättre hand om honom i år”

1 av 2 | Foto: Foto: Getty
FÖR MYCKET AV DET GODA Zlatan Ibrahimovic var Milans bästa och viktigaste spelare på väg mot ligatiteln förra säsongen, men tränaren Max Allegri (till vänster) slet så hårt på sin superstjärna att ”Ibra” hamnade i en rejäl svacka på våren.
FOTBOLL

MILANO. Milan kommer inte att bränna ut Zlatan på nytt.

Det säger nu tränare Max Allegri.

Mer vila och mer träning på egen hand ska få Zlatan att räcka hela säsongen ut.

– Vi måste ta hand om Ibra bättre, säger Allegri i en intervju med Sportbladet.

I ett högsommarvarmt Milano har Milan återsamlats för sin försäsongs-träning. Zlatan har dock fått sex dagar extra ledigt – helt i linje med vad som kommer att gälla för den svenske Milan-stjärnan kommande säsong.

– Vi måste ta hand om Ibra bättre. I fjol fick han betala priset för att han drog ett så tungt lass i inledningen, säger Max Allegri.

Milan-tränaren har hyllats för hur han ledde den rödsvarta klubben till ligaguld under sin första säsong. Men han har också fått kritik för att han matchade Zlatan för hårt. Allegri menar att han inte hade något val – men medger samtidigt utan omsvep att nästa säsong måste han agera annorlunda.

Individuell träning

– Zlatan räddade oss många gånger under början av säsongen när laget fortfarande var under utveckling och fick helt klart göra en stor fysisk ansträngning, säger Milan-tränaren.

Allegri vill inte gå in på detaljer på hur man kommer att göra för att spara Zlatan men i stora drag handlar det om att ge honom möjlighet att vila åtminstone någon gång, i mindre viktiga matcher. Han kommer också att få större möjligheter till individuell träning istället för träning med laget minst någon gång varje vecka under veckorna. Alessandro Nesta, backgiganten som nu är 34 år, tränar redan på det viset, för att spara sig fysiskt.

Framför allt kommer det att handla om en dialog – som i fallet med den extra ledigheten nu. Allegri kommer att lyssna ännu mer på ”Ibra” men också ibland tvinga honom till vila.

”Generös”

– Ibrahimovic är en generös person, han sparar aldrig sig själv, han ställer alltid upp för laget. Men vi kan inte bara utgå från honom, han kan inte spela alla, alla matcher 90 minuter på den här nivån, säger Allegri.

Tränaren betonar också hur viktigt det är för Milan att Zlatan är i form och skadefri i Europaspelet.

– Han är en helt avgörande spelare för oss och ska vi gå hela vägen i Champions League krävs att alla håller formen fysiskt och mentalt, och att vi har få skador. För det krävs tur men också att vi matchar folk rätt och tar hand om alla på bästa sätt.

FAKTA

MILANS PLAN FÖR ZLATAN 2010/11:

Så ska Milan få Zlatan Ibrahimovic att hålla toppform – och behålla den mentala orken hela säsongen:

Inte spela honom 90 minuter i varje match utan ge honom mer vila i mindre viktiga matcher.

Låta Zlatan få möjlighet till fler individuella träningar under veckorna.

Intensifiera dialogen om hur Zlatan mår och vad han vill. Som nu när han fick sex dagar extra sommarledigt.

Förstärka anfallet med en stor spelare till, en ”vice Ibra” som man säger i Italien.