Mäktigast i Milan

Här peppar Galliani Ibra: ”Den bäste på 25 år”

FOTBOLL

MILANO. Zlatan måste bli kvar i Milan.

Oavsett Silvio Berlusconis uttalanden.

Det anser övriga mäktiga män i Milans ledning.

Adriano Galliani ger ”Ibra” sitt fulla stöd inför derbyt.

– Han är vår kanske främste anfallare de senaste 25 åren, säger Galliani.

Foto: Foto: DOMENICO MARIOTTI
Vicepresident Galliani visar öppet sitt stöd för Zlatan under gårdagens träning på San Siro

”L’uomo del derby”.

Spelaren som avgör derbyt. Det spår många att Zlatan blir.

Själv sade han nyligen till Sportbladet att det enda viktiga är att vinna derbyt – inte att han gör mål.

– Jag spelar lika gärna fram till någon annan, bara vi vinner matchen.

Milan tränade i går på San Siro i stället för Milanello, allt för att få en optimal inramning inför säsongens första derby. Stämningen var avspänd men under ytan finns konflikten kring Patos framtid, som den senaste veckan stört uppladdningen inför mötet med Inter.

– Jag har inga problem med Pato, försäkrade tränare Max Allegri än en gång på presskonferensen i går.

Konflikter under ytan

Han tvingades dock medge att brassen själv pratat om en konflikt mellan de två.

– Det kanske var något han kände för att säga bara, blev Allegris svar.

Sanningen är dock att bakom den rödsvarta fasaden – där Milan är i ligatoppen och harmonin tycks total – är Allegri i konflikt med president Berlusconi.

I går läckte det ut citat från Milan-ägaren som sagt att:

– Jag bryr mig inte om att Allegri och Ibra inte gillar Pato, han ska bli kvar i Milan.

Enskilda samtal

Berlusconi har alltid berömt Zlatan utåt. I nuläget anses han dock gå dottern Barbara Berlusconis ärenden, när han insisterar på att Pato blir kvar – tvärt emot vad tränare Allegri vill. Men för Allegri är valet självklart: Ibra är alltid nummer ett.

Även Milans vice president Adriano Galliani uppges ha gjort klart för Berlusconi att ”Ibra” måste prioriteras.

Galliani ska också ha haft ett enskilt förtroligt samtal med Zlatan där han än en gång bedyrat hur viktig han är för Milan.

I går, på träningen, kom Galliani och Zlatan ut på planen tillsammans. ”Ibra” höll armen om Galliani som sedan i sin tur omfamnade Zlatan, medan de pratade lågmält och skrattade.

– Zlatan är kanske vår främste anfallare de senaste 25 åren, sedan jag kom till Milan, sade Galliani nyligen.

FAKTA

De 6 styr i klubben

Silvio Berlusconi, 75 år

Milans president, klubbens ägare sedan 1986.  Han blev premiärminister i Italien första gången 1994 med sitt parti ”Forza Italia” (Heja Italien), delvis med hjälp av Milan-supportrarna och har alltid vetat att använda Milan för sina politiska syften.

I november i fjol blev Berlusconis position som premiärminister för Italien till sist omöjlig och han avgick. Han är nu i opposition och kvar inom politiken men har mer tid för Milan. Berlusconi har enorm makt även genom sin kontroll över medierna och sitt finansimperium Fininvest.

 Adriano Galliani, 67 år

Milans vice president och högra hand.

Obrottsligt lojal mot Berlusconi men samtidigt stark nog att våga ifrågasätta honom internt då det behövs. Gudfar åt Barbara Berlusconi. Galliani kom till Milan samtidigt med Berlusconi, 1986.

Han var fram till 2006 ordförande för Lega Calcio, det italienska ligaförbundet – och blev ofta anklagad för att vara i intressekonflikt och gå Milans ärenden.

Ariedo Braida, 65 år

Tidigare fotbollsspelare, har gjort 79 serie A-matcher. Jobbade som vd i Milan mellan 1986 och 2002, är sedan 2002 klubbens sportdirektör.

Verkar i det fördolda, har mycket gott rykte och har under många år ansetts vara ett geni på transfermarknaden. Åkte till London strax före jul för att försöka ro i land Tevez-affären – som många fort­farande tror blir av.

Max Allegri, 44 år

Milans tränare är ännu ung och relativt oprövad. Han har haft det tufft den senaste tiden då Berlusconi försvarat Pato – som är tillsammans med dottern Barbara. Allegri har dock stått på sig och tack vare att Milan vann ligan i fjol är hans ställning relativt stark. Nu har han fått förlängt sitt kontrakt med två år och hans makt inom Milan växer därmed.

Vittorio Mentana, 55 år

Milans team manager är en doldis för många men en man med mycket inflytande, inte minst tack vare rollen som länk mellan spelarna och ledningen.

Mauro Suma, 46 år

Direktör för Milan Channel sedan 1999 och programledare. Huvudansvarig för vad klubben kommunicerar i sin officiella tv-kanal – den bild som hundratusentals fans får ta del av.

Sammanställning: Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM