Han hyllas för sitt ledarskap

Nu hoppas tränaren att Zlatans roll växer: ”Han behöver mer tid”

Carlo Ancelotti.
FOTBOLL

Zlatan visade prov på stort ledarskap mot Tyskland.

Det tycker PSG:s tränare Carlo Ancelotti.

– Jag såg matchen. Ibra kan bli en ledartyp här också, säger han till Sportbladet.

EN KLIPPA ”Det intressanta med Zlatan är egentligen inte hur han är utan hur han vill vara”, skriver Jennifer Wegerup.

Lovprisad för bragd-matchen mot Tyskland och vinnare av ”Golden foot”.

Det har varit en hyllningarnas vecka för Zlatan Ibrahimovic.

Men nu väntar vardagen igen.

Jagar revansch

I dag spelar PSG mot Stade de Reims hemma. Man vill ta revansch efter förlusten mot Porto i Champions League och bara 2–2 mot Olympique Marseille i toppmötet för två veckor sedan.

Carlo Ancelotti hoppas att Zlatan tar med sig den positiva energin från den historiska matchen för Sverige mot Tyskland.

– Jag såg matchen, jag såg, säger Ancelotti till Sportbladet, bjuder på ett sällsynt leende och fortsätter med att berömma Zlatan.

– Det var speciellt...Han gör en mycket bra match, inte bara för att han gör mål utan också för sättet han leder laget på, på planen, det är mycket viktigt.

Han är fortfarande ny i PSG. Men hoppas du med tiden och vill du se att han får en ledarroll också här?

– Ibrahimovic har stor ledarkapacitet som vi sett, med sina kvaliteter leder han laget. Så absolut, ja. Men som du säger, han är bara här sedan tre månader, han behöver mer tid.

Blir gärna beroende

På frågan om PSG är på väg att bli allt för beroende av Zlatan, ”Ibra-beroende” som man sade även i Italien, svarar Ancelotti:

– Att vi behöver Zlatan är inget konstigt. Han är en fantastisk spelare, jag kan inte se några problem med det.

Ancelotti har också pratat med Zlatan om dennes uttalanden om Milan, som i veckan orsakade rubriker i såväl Frankrike som Italien och Sverige.

– Vi har pratat och det finns inga konstigheter. Zlatan ville bara tacka Milan och tala väl om en klubb där han trivdes. Att han säger fina saker om en stor klubb som Milan tycker jag inte är det minsta underligt, säger PSG-tränaren.

HÄR ÄR DEN OMTALADE SITUATIONEN I LANDSLAGET

Anfallsstjärnan Zlatan Ibrahimovic spelade, förstås, en central roll när Sverige hämtade upp 0–4 till 4–4 borta mot Tyskland i tisdagens VM-kvalmatch. Men efteråt handlade mycket av snacket om en situation som inte hade så mycket med själva spelet att göra.

Inhopparen Tobias Sana fick en jättechans till kvittering, men missade. Kim Källström skällde ut honom – men Zlatan omfamnade 23-åringen och uppmuntrade honom. Här är några av rösterna som har hyllat Zlatans agerande:

Tobias Sana: ”Ibra visade att han är en riktig lagkapten. Han kom och stöttade mig där”.

Anders Svensson: ”Han gjorde ett mål och några fina grejer, men annars tycker jag nästan att det var det finaste som Zlatan gjorde”.

Johan Plate, idrottspsykolog: ”Det är så lätt att i frustrationen skilja på den egna oron och rollen som lagkapten. Zlatan måste ha varit jävligt besviken över missen, men bestämmer sig för att peppa honom. Han visar stort ledarskap.”