Wegerup: PSG har stora, långsiktiga planer för Zlatan

FOTBOLL

En ledare.

Nu.

Och i framtiden.

Det är vad PSG vill göra Zlatan till.

Höst över Paris.

Stillsamt duggregn, rodnande träd längs esplanaderna och för PSG vardag och allvar.

Mer än någonsin.

Nu börjar ligaspelet igen med dagens möte mot Stade de Reims och i veckan väntar Dinamo Zagreb i Champions League. Den närmaste tiden ska PSG klara av att hålla båda bollarna i luften, att prestera på topp i både ligan och Europa-spelet.

Spelarna var trötta

Efter matchen i Marseille klagade flera av spelarna på att de var trötta, många i laget saknar rutin från spel var tredje dag. Landslagsuppehållet kom välbehövligt, för två veckor sen såg jag PSG förlora i Porto och sedan bara få 2–2 mot Olympique Marseille.

Säsongens två svåraste matcher dittills – och i ingen av dem klarade Paris Saint-Germain att prestera fullt ut.

Därför var Zlatan sammanbiten men samlad efter mötet med Porto och riktigt arg efter oavgjort mot OM.

Att då få lämna Paris för den blågula miljön blev just det miljöombyte han behövde.

Och även om Carlo Ancelotti i går kväll, på en glest besatt presskonferens på Parc des Princes, sade att det varit lite ”segt” att bara träna med sisådär tio spelare, så behövde PSG:s tränarstab också det här uppehållet.

Alla har fått samla sig, heta känslor har svalnat, ledningen har fått tid för analys bakåt och planerande framåt.

Zlatan, han kommer med all önskvärd glöd från Berlin-bragden, en match som betydde så mycket på så många plan för honom.

Jodå, Ancelotti hade sett

Jag frågade PSG-tränaren om han sett Tyskland–Sverige och Ancelotti, mannen som heter ”kärv” i andranamn och har ”integritet” som nummerskylt på sponsorbilen, bjöd på ett leende.

Jodå, han hade sett. Och han sade det vi alla tänkt och känt, från Anders Svensson till psykologerna: att Zlatan mot Tyskland kanske mer än någonsin förut visade sina egenskaper som ledare.

Och det är den rollen PSG vill se honom i.

Han har redan intagit ledarrollen på den franska fotbollsscenen. Ancelotti och Qatar-ledningen, liksom direktör Leonardo, vill nu se honom växa utöver målen och allt det han betyder i spelet.

Jag satt i går kväll på en liten bistro och såg regnet gråta mot rutorna och mitt lilla glas rött imma igen medan en vän i PSG i min mobiltelefon pratade och pratade och pratade om Zlatan och alla planer som finns för honom.

Paris Saint-Germain bygger för framtiden, man vill jobba som Milan och de stora italienska klubbarna, knyta upp stjärnorna, ge dem ledande roller i klubben även efter spelarkarriären.

Stora planer. Uppriktigt menade, visst.

Men också ett sätt att få Zlatan att känna att han ska stanna i Paris, att försöka få honom att glömma det Italien som var hans och familjens hem i sju år och där allt levde och andades fotboll.

Därför vill man knyta ”Ibra” ännu hårdare till sig, ge honom mer ansvar, få honom att bli samma ledargestalt som i det svenska landslaget mot Tyskland.

Lättare med Sana

Men, som Ancelotti sade i går, det behövs tid.

Det är lättare för Zlatan att behärska sig mot Sana än mot Pastore, om man säger så.

”Hur är Ibrahimovic egentligen, vilket är hans sanna jag?”.

Den frågan får jag då och då och man behöver inte ha läst Hesses ”Stäppvargen” för att veta att den är omöjlig att besvara. Vi har alla både goda och mindre goda sidor inom oss, bara i den simplaste av romaner är karaktärerna renodlade och lätthanterliga.

Det intressanta med Zlatan är egentligen inte hur han är utan hur han vill vara.

Kämpar med humöret

Han vill ta mer ansvar, kämpar för att behärska sig, även om humöret ibland vinner över de goda intentionerna. Intentioner som PSG:s tränarstab och ledning kommer att göra allt för att ta till vara.

I onsdags hyllades Zlatan i Monte Carlo när han fick utmärkelsen ”Golden foot”, bland fotbolls- legendarer och prinsar och i går kväll mötte han fansens beröm utanför spelarbussen prydd med budskapet ”Vi drömmer större”.

Några snabba auto- grafer och sedan undan regnet, upp på bussen och iväg.