”Kan ju bygga murar runt varje individ...”

Säkerhetschefen om stormningsförsöket mot ”Ibra”

1 av 3 | Foto: SCANPIX
FOTBOLL

Matchen mellan PSG och Hammarby kantades av en publikskandal.

I halvtid sprang en person ut på planen – rakt mot Zlatan Ibrahimovic.

– Självklart väldigt tråkigt, säger Tele2 arenas säkerhetsansvarige Michael Englund till Sportbladet.

Domaren hade precis blåst av de första 45.

PSG-stjärnan stapplade lugnt och stillsamt bort mot katakomberna för att kliva in i omklädningsrummet.

Då, plötsligt, kutade en person ut på planen.

Hans intention var tydlig – han ville nå Zlatan.

Det gjorde han också, men bara knappt.

Han slets snabbt bort av vakter – i det här fallet amerikanska fotbollsspelare, de flesta av dem till vardags hemmahörande i Tyresö Royal Crowns.

”Självklart tråkigt”

Tele2 arenas säkerhetsansvarige Michael Englund låter nedstämd när Sportbladet ringer upp.

– Det är trist. Vi kan ju bygga murar runt varje individ, men vi har valt att i den här typen av matcher inte ha någon mer "staketering" än de vi har. Vi har i stället satsat på "runners" (de amerikanska fotbollsspelarna), och det lyckades vi bra med. Det får vi vara nöjda med, men självklart var det här en tråkig incident, säger Englund.

Vad finns det för alternativa lösningar?

– Vi har andra typer av hinder vid högriskmatcher som vi kan nyttja, men just i detta evenemang valde vi att bjuda publiken på en öppen och härlig inramning. Vi körde med andra, inte tekniska lösningar.

”Blir rättsliga efterspel”

Det här är inte första gången som personer stormar planen i samband med stora matcher i Sverige. När landslaget mötte Argentina på nya nationalarenan i juni, sprang en supporter hela vägen fram till Lionel Messi. Och under en landskamp mot Makedonien den 3 juni sprang tre personer in på Swedbank stadion i Malmö för att "krama om Zlatan".

Fanns en tillräckligt stor beredskap?

– Jag hade gärna sett att vi lyckats stoppa honom någon meter tidigare, men han hann i alla fall inte fram och det får man vara glad för. Det här är en brottslig handling och det kommer förstås att bli rättsliga efterspel, säger Englund.

Betyg till vakterna?

– Vi är nöjda med att ingen person nådde fram till någon spelare. Man vet aldrig var deras syfte är. Nu verkade personen inte vara ute efter att skada, men samtidigt fick han aldrig någon chans att visa vad syftet var.

PSG vann matchen med 2-0.