Platini: ”Inte säker på att PSG följt reglerna”

Financial Fairplay-dom närmar sig

FOTBOLL

Paris SG är en av 20 klubbar som hamnat under luppen hos Uefa och nervöst väntar in domar gällande Financial Fair Play.

I en intervju med Le Parisien ställer sig Michel Platini tveksam till att den franska klubben hållit sig till reglerna.

– Det kommer att delas ut hårda straff, konstaterar Uefa-bossen.

Redan när de qatariska ägarna tog över Paris SG 2011 väcktes frågetecken kring klubbens möjligheter att följa det europeiska fotbollförbundet, Uefa:s, regler om Financial Fair Play (FFP).

Nu närmar sig deadline för Uefa:s slutgiltiga beslut kring huruvida klubbar har brutit mot reglerna, och hur de ska straffas. Uefa:s president, Michel Platini, berättar i en intervju med Le Parisien att beslutet meddelas i början av maj.

Och fotbollseuropas mäktigaste man öppnar för att PSG kan ligga risigt till. När han pressas kring PSG:s öde svarar Platini:

– Jag vill egentligen inte prata om en enskild klubb, det är inte min roll. Men låt oss bara säga att den ekonomiska modellen i PSG är unik.

Uefa:s största problem med PSG är det nya sponsoravtalet med Qatar Tourism Authority (QTA).

”Innovativt”

Sponsoravtalet skrevs i december 2012 och gav det franska huvudstadslaget drygt 7 miljarder kronor, vilket motsvarar svindlande 50 procent av klubbens budget.

Frågetecken har väckts kring huruvida det bara är ett sätt för de qatariska ägarna att pumpa in ”tillåtna” pengar genom att ge klubben mer kapital än vad sponsorkontraktet egentligen är värt och på det sättet balansera förlusterna i form av spelarköp och löner.

Uefa:s regler säger att sådana avtal kan ogiltigförklaras i Financial Fair Play:s bedömning. I så fall skulle PSG i stället för en balanserad redovisning stå med enorma förluster.

– Sponsorkontraktet med QTA är innovativt, det är det minsta vi kan säga. Men följer de reglerna? Jag är inte säker… Inte alls säker ännu, säger Platini till Le Parisien.

”Blod och tårar”

Franska tidningen l'Equipe rapporterade för en månad sedan om hur PSG löper en ”verklig risk” att straffas i maj, och att det finns nio alternativ på straffskalan.

Där finns allt från ett symboliskt straff i form av en varning till betydligt hårdare straff i form av poängavdrag, böter, värvningsförbud, stoppade intäkter från Uefa-tävlingar, uteslutning från framtida Uefa-tävlingar och till och med fråntagna titlar.

Men där kan PSG i varje fall dra en suck av lättnad.

– Om ni väntar på blod och tårar kommer ni att bli besvikna. Det kommer att delas ut hårda straff, men inga klubbar kommer att uteslutas från Europa-spel.

ARTIKELN HANDLAR OM