Kritiken: För beroende av Zlatan

Missar ödesmatchen – nu växer krisen i PSG: ’Har svårare att vinna utan honom’

1 av 8
FOTBOLL

PARIS. Kris i PSG och ingen Zlatan mot Barcelona.

Nu växer kritiken mot klubbens ledning om att man blivit för Ibra-beroende.

Och Barcelona håller med.

– PSG har svårare att vinna utan honom, säger Jérémy Mathieu.

En ödesmatch, en helt avgörande match.

Så går tongångarna kring PSG–Barcelona i de franska tidningarna och fotbollssändningarna.

Inte bara tre oerhört viktiga poäng i Champions League står på spel. Utan också tränare Laurent Blancs framtid. Framför allt skulle en förlust innebära att krisen inom PSG fortsätter och förvärras.

– Det handlar också om den bild PSG vill förmedla av sig själva utåt, om en klubb i världstoppen. En storförlust mot Barcelona skulle skapa ännu mer oro, säger Damien Dubras på l’Equipe, Frankrikes största sporttidning.

Värre än befarat

Barcelonas tränare Luis Enrique medger öppet att han är glad att Zlatan inte spelar.

– Det är en fördel för oss att Zlatan inte är med, det är stort avbräck för dem, säger Enrique.

Zlatans skada uppges vara värre än vad man först trott samt velat medge utåt och oron växer inom PSG.

– Det är klart att vi är ett farligare lag när han är med och motståndarna fruktar oss mer, säger tränare Laurent Blanc.

Blanc kritiseras hårt

Kritiken mot honom växer nu bland de franska fotbollsexperterna. PSG-tränaren får svarta rubriker för sin oförmåga denna säsong att få laget att fungera, både på och utanför planen. Han kritiseras också för att Zlatan fått ”för stor makt”. Samma kritik riktas också mot president Nasser Al-Khelaifi som anklagas för att låta storstjärnor som framför allt Ibra men även Thiago Silva bestämma för mycket.

Franska ”le 10 Sport” skriver om vilka misstag president Al-Khelaifi gjort med klubben och menar att han har en för nära relation med Zlatan.

– Det är naturligt eftersom presidenten inte kommer från fotbollsvärlden, han har ingen stor erfarenhet. Och Ibra är den stora stjärnan, säger Damien Dubras.

Frågan alla nu ställer sig är hur PSG klarar sig i kväll mot Barcelona utan Ibra och hur klubbens närmsta framtid ser ut vid en förlust.

FAKTA

PSG-ledningens misstag enligt franska medier

  För stor makt till Zlatan

  President Nasser Al-Khelaifi anklagas för att ge för stor makt åt Zlatan Ibrahimovic och lyssna för mycket på dennes synpunkter kring värvningar och annat.

  Fel tränarval

  Al-Khelaifi får också på sina håll kritik för tränarvalet Laurent Blanc, då Carlo Ancelotti drog. Bland annat "le 10 Sport" skriver att PSG behöver en tränare av en annan kaliber.

  Blanc låter Zlatan styra

  Även Blanc anklagas för att ge för mycket inflytande åt Zlatan och låta honom påverka valet av spelsystem och spelare.

  Tillåtit grupperingar

  Blanc får kritik för att han inte denna säsong fått laget att fungera, varken spelmässigt eller i omklädningsrummet och tillåtit för starka grupperingar.

  Slitsam PR-turné

  Asien-turnén på tio dagar i augusti gav PR och i framtiden pengar men var ingen bra uppladdning för spelarna på grund av klimatet och sömnproblem på grund av tidsomställningen.

  Extremt beroende av Zlatan

  Framför allt riktas kritik mot att PSG är så extremt beroende av Zlatan för att vinna. Trots alla investeringar och satsningar så är man nu när Zlatan och Thiago Silva saknas i samma situation som sommaren 2012 innan de två värvades från Milan. PSG vinner inte utan dem.

Sportbladet tippar kvällens CL-matcher

CSKA Moskva– Bayern München

Avspark: 18.00

Form: /

Snackis: Matchen kommer att spelas inför tomma läktare. Detta­ efter att CSKA straffats av Uefa på grund av en högerextrem manifestation som arrangerades i bortamatchen mot Viktoria Plzen förra säsongen.

Tips: 1–3

Manchester City–Roma

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Joe Hart har petats två matcher i rad och uttrycker nu sitt missnöje. 27-åringen säger på en presskonferens inför matchen att: ”Det är svårt att se något positivt i den här situationen”.

Tips: 2–1

PSG–Barcelona

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Det stormar i PSG, tränaren Laurent Blanc uppges hänga extremt löst – och nu tvingas han klara sig utan lagets största stjärnor. Både Thiago Silva och Zlatan Ibrahimovic är indisponibla på grund av skador.

Tips: 0–2

Sporting Lissabon–Chelsea

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Diego Costa har öst in mål i Chelsea. Men anfallaren kämpar samtidigt mot skadekänningar i baksida lår och skulle, enligt José Mourinho, behöva en halv månads vila. Det är oklart om 25-åringen startar i kväll.

Tips: 1–2

Apoel–Ajax

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Ajax är i bra form och kommer stärkt av ett inhämtat underläge mot PSG i öppningsmatchen. Det som spökar för ­tränaren Frank De Boer är lagets facit i CL-bortamatcher. Ajax har sju raka utan seger.

Tips: 1–1

Sjakhtar–Porto

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Donbass Arena anses vara en av Europas svåraste arena att komma till. Men matchen kommer inte att spelas där. På grund av oroligheterna i området har Sjachtar nämligen tvingats flytta 122 mil bort, till Lviv.

Tips: 2–2

Schalke–Maribor

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Schalke får tillbaka Julian Draxler, som varit avstängd i ligan. Samtidigt har man drabbats av ett tungt bakslag: Sidney Sam, som klev av efter 37 minuter mot Dortmund, är fortfarande skadad och kan inte medverka.

Tips: 2–0

Bate Borisov–Atl. Bilbao

Avspark: 20.45

Form: /

Snackis: Ernesto Valverde har fått en mardrömsstart på säsongen. Bilbao har bara vunnit en av sina sex inledande ligamatcher och hittas först på en 16:e plats i tabellen. Den enda segern kom mot Levante (3–0) för prick en månad sedan.

Tips: 1–1