”Han hade alltid en ny bil att visa upp”

Danske legendaren om hur Zlatan överraskade

1 av 4 | Foto: FOTO: LARS POULSEN/EKSTRA BLADET
John Steen Olsen.
FOTBOLL

De är legendarer i Ajax bägge två.

I en holländsk dokumentär om Ajax-scouten John Steen Olsen pratar dansken om sin bästa värvning – Zlatan Ibrahimovic.

– Pelé, Johan Cruyff och Zlatan. Det är de tre bästa spelarna någonsin, säger han.

Danske John Steen Olsen var Ajax-scouten som hittade en 18-årig Zlatan Ibrahimovic i Malmö FF och sedan fick Ajax-ledningen att slutföra köpet 2001.

I Amsterdam har Olsen nått legendar-status och i helgen sände holländska tv-kanalen Fox Sports en dokumentär om dansken, betitlad ”John Steen Olsen: Mannen som såg Zlatan”.

”Jag var så glad”

Den i dag 72-årige Steen Olsen är fortsatt scout i Ajax och har bland annat legat bakom värvningar av danska landslagsstjärnorna Christian Eriksen och Viktor Fischer till den holländska klubben, men det är framför allt värvningen av Ibrahimovic som dansken minns mest.

– Jag kunde se direkt att han hade något speciellt, men jag visste förstås inte att han skulle bli en så pass stor stjärna. Han var stor, men också teknisk och såg spelet, säger Steen Olsen i dokumentären enligt ajaxshowtime.com.

Den tekniken kom väl till användning i holländska ligan, där Zlatan snabbt hittade fötterna och gjort succé.

– När vi värvade honom var jag så glad. Han var glad över att komma till Ajax. Varje gång jag kom till Amsterdam i början av hans sejour sa han ”John, kom och titta på min nya bil”. Jag sa alltid att jag redan hade sett den, men han hade alltid en annan, ny, bil att visa upp, berättar dansken. 

”Jag blir förbannad”

Den rutinerade scouten går till och med så långt som att hävda att Zlatan är bland de tre bästa fotbollspelarna någonsin – bättre än både Lionel Messi och Cristiano Ronaldo.

– Zlatan är fantastisk och jag måste ärligt talat säga att jag blir förbannad när folk pratar illa om honom. Han är en klok och mycket trevlig kille. Han är den bästa spelaren jag har värvat till Ajax. För mig finns det tre spelare: Pelé, Johan Cruyff och Zlatan. Det är de tre bästa spelarna någonsin.