Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG

”Uefa har förbjudit oss att säga något”

Svenskarna tvingas tiga – det nya domargreppet ska utvärderas i hemlighet

I går var det premiär för det nya, omtalade systemet med fem domare. Men det fanns också en helt annan nyhet för rättskiparna i Europa League: de är belagda med munkavle.

– Vi är förbjudna att uttala oss, säger Martin Ingvarsson som tillsammans med fyra andra domare styrde matchen mellan Brügge och Shaktar Donetsk.

Foto: AFP

Uefa-presidenten Michel Platini har kallat det för den största förändringen på hundra år för hur man dömer fotboll. I går kväll var det premiär för straffområdesdomarna – som ska underlätta att avgöra svåra situationer i boxen framför mål. Men vad huvudpersonerna själva tycker om premiären, den första omgången i Europa Leagues gruppspel, får vi inte reda på.

– Vi är förbjudna att uttala oss om matchen av Uefa och Fifa, säger Martin Ingvarsson till Sportbladet

efter 1–4-matchen mellan Club Brügge och Shaktar Donetsk där svensken var huvuddomare.

”Skickar in rapporter”

Vid hans sida – samt framför och bakom – stod fyra landsmän: Peter Martinsson, Erik Bergsten (linjemän) och Michael Lerjéus och Daniel Stålhammar (straffområdesdomare).

Anledningen till talförbudet är att det pågår en utvärderingsperiod.

– Vi skickar in rapporter till en koordinator som sammanställer samtliga matcher i en rapport till Fifa. Innan den är klar får inte domarna uttala sig till medier, för då kan det skapas en opinion, positiv eller negativ. Så jag får hålla mig ett tag till innan jag säger något, säger Ingvarsson.

SENASTE NYTT

Sportbladet

Visa fler
SPORTBLOGGAR
Brennings blogg

Patrik Brenning

SILLY SEASON

Rykten & övergångar

Om Aftonbladet