Benitez förbannad på svenska domaren

Kritiserar Jonas Eriksson efter Europa League-förlusten

Foto: AFP
FOTBOLL

Ett rött kort och två straffar dömde svenska domaren Jonas Eriksson till nackdel för Liverpool i gårdagens Europa League-kvartsfinal.

I dag möts han av stark kritik från Liverpool-tränaren Rafa Benitez.

– Det var för mycket saker för oss att stå ut med, klagar han.

Det svenska domarteamet ledda av Jonas Eriksson hamnade mitt i centrum när de i går dömde Europa League-matchen mellan Benfica och Liverpool.

Liverpool hade en tidig 1–0-ledning när Eriksson visade ut Ryan Babel efter 30 spelade minuter.

Hämnd

Babel var uppe med händerna i ansiktet på Benficas Luisao, som en hämnd på en tackling som Luisao delat ut.

Eriksson gav Babel rött kort, Luisao fick ett gult.

– Jag var överraskad, eftersom en sådan tackling bakifrån är enligt mig mycket allvarligare än vad Babel gjorde, säger Liverpool-managern Rafa Benitez enligt engelska medier.

– Det är omöjligt att ändra nu, men jag finner det väldigt svårt att förstå, fortsätter han.

Två straffar emot sig

Liverpool fick alltså spela med en man mindre i 60 minuter och lyckades behålla ledningen till en bit in på den andra halvleken då Eriksson tilldömde Benfica en straff efter att Emiliano Insua fällde Pablo Aimar.

20 minuter senare fick hemmalaget återigen en straff då Jamie Carragher täckte Angel Di Marias inlägg med handen. Oscar Cardozo satte enkelt båda straffarna i samma hörn.

– Vi spelade bra för att spela med tio man i en timme. Men med två straffar emot oss och ett bortdömt mål av Torres, det är väldigt mycket att ta. Jag är väldigt besviken, säger Benitez.

Kastade smällare

På läktarna var stämningen hög och Benfica-fansens tryck var stort. Dock flög det både smällare och mynt mot Liverpool-spelarna och de svenska domarna och matchen hotades ett tag att avbrytas efter att den svenske måldomaren Stefan Johannesson nästa träffats av en smällare.

Men matchen fortgick och Liverpool måste nu ta igen ett 2–1-underläge på Anfield i returen.

Sportbladet har förgäves försökt nå de svenska domarna.