Blåvitts bluff

Sågade motståndet i söndags – undvek att svara i går

FOTBOLL

ALKMAAR. Sågade av AZ:s tränare. Då gjorde IFK Göteborg allt för att inte dras in i ett ordkrig.

Trots att Jonas Olsson tidigare själv rejält ifrågasatt motståndet.

– Vi har en jättechans att gå vidare, säger han.

Tränare Stefan Rehn var inte särskilt sugen på att svara på Alkmaar-tränarens attack på IFK.

Uppladdningen inför kvällens Europa League-kval mellan AZ Alkmaar och IFK Göteborg blev under onsdagen en intressant studie i idrottspsykologi. AZ Alkmaars tränare Gertjan Verbeek bjöd de svenska motståndarna på rejäl tändvätska och satte själv stort favorittryck på sitt eget lag när han dömde ut IFK Göteborg:

– De har spelat på samma sätt i flera år, alltid en långboll. Det börjar redan hos målvakten och sen jagar de chanser. Trots deras spel har de ont om storvuxna spelare.

– De spelar på ett fysiskt ansträngande sätt för motståndaren. Men efter en timmes spel tappar de själva i intensitet. Defensivt har de problem med frisparkar och hörnor.

”Får stå för honom”

När det senare under onsdagskvällen var dags för IFK Göteborgs presskonferens undvek Stefan Rehn helt att gå i svaromål med Verbeek.

– Det han säger om oss får stå för honom.

Vad har AZ för svagheter?

– Ska jag hitta något som de är lite sämre på så är det att de vårdar bollen väldigt mycket. De kanske kunde hitta lite mer instick och gå lite mer i djupled, säger Rehn.

Men det är inte vad IFK Göteborgs spelare har blivit informerade om vid genomgången av AZ.

”Vingklippta”

När Sportbladet pratade om Alkmaar med tränaren Jonas Olsson efter matchen mot Halmstad i söndags lät det helt annorlunda:

– Thomas Gertmo, Teddy Olausson och jag har sett varsin match och vi har ungefär samma bild av AZ. Deras bästa spelare är inte med. De är vingklippta.

– I den matchen som jag såg hade deras målvakt Didulica inte mycket att göra, men han var väldigt darrig.

Vilka är era chanser?

– AZ är ett bra lag, men jämfört med Hapoel som vi mötte förra året så är de sämre. Vi är inte imponerade. Jag tror att vi har en jättebra chans att gå vidare, säger Jonas Olsson och lägger till:

– Sedan har de kanske ytterligare en växel att lägga in.

FAKTA

PÅ PLATS I

ALKMAAR

Canal+Sp1

20.45

EUROPA lEAGUE-kval

AZ Alkmaar

IFK Göteborg

Preliminär

startelva