Klarar Elfsborg publiktrycket?

Wagner: Då kan vi få en superskräll...

FOTBOLL

NEAPEL. Den stora frågan är: hur hanterar Elfsborgs spelare publiktrycket på Stadio San Paolo?

Fixar Boråslaget det är chanserna goda till ett bra resultat.

Kanske till och med en svensk superskräll.

Foto: Bildbyrån
Denny Avdic under Elfsborgs träning i Neapel i går.

Om några timmar är det avspark i den första av två matcher om en lukrativ plats (värde 20–30 miljoner kronor) i Europa Leagues gruppspel mellan Napoli och Elfsborg.

Senaste rapporterna här i Neapel talar om över 35 000 biljetter sålda i förköp och det skulle peka på en publiksiffra över 40 000 åskådare, kanske 50 000.

Sanslöst.

Maradona skulle vara stolt.

Ruffigt – och underbart

Stadio San Paolo är slitet, ruffigt – och alldeles fantastiskt underbar. Den ger vibbar av Ali Sami Yen i Istanbul eller Maksimir i Zagreb, andra klassiska mardrömsarenor för motståndarlagen.

Det gäller för såväl Elfsborg, och grekiske domaren Anastasios Kakos att palla trycket från en fanatisk hemmapublik i inledningen.

För hemmastödet tror jag är Napolis riktigt stora plus i kväll.

En hel del andra förutsättningar talar för Elfsborg.

Just nu är det måttliga 28 grader i luften och solsken. Vid 21-tiden ikväll är det perfekt svenskt fotbollsväder med 20–22 grader.

Saknar matchtempo

Napolis spelare är inte i matchtempo än och det stora nyförvärvet, uruguayanske VM-målskytten Edison Cavani (13 mål för Palermo förra säsongen) spelar troligen inte från start.

Så vad mer än publiktrycket måste Elfsborg hantera?

Napoli är framför allt starka offensivt.

Spetsen Quagliarella med understöd av slovakiske VM-stjärnan Marek Hamsik och Lavezzi centrerar och kommer sätta ett rejält tryck mot Elfsborgs mittförsvar med Teddy Lucic och Jon Jönsson. De kommer behöva all hjälp de kan få av Daniel Mobaeck och Anders Svensson.

På kanterna spelar Christian Maggio och Andrea Dossena som wingbacks och de kommer ge Andreas Klarström och Mathias Florén andnöd emellanåt.

Borde ge utrymme

Elfsborg- eller de svenska fotbollsfansen behöver knappast vara oroliga över om målvakten Jesper Christiansen, Anders Svensson, Ishizaki eller Denni Avdic håller för en match på den här nivån. Det är de andra, mindre namnkunniga spelarna i Elfsborg som måste spela på sina egna högstanivåer.

Fungerar Elfsborgsdefensiven med Jesper Christiansen som sista utpost så borde Napolis 3–5–2-system ge utrymme för formtoppade Johan Larsson och Stefan Ishizaki i snabba spelvändningar och ett så viktigt mål på bortaplan.

Längst fram finns James Keene, som springer tills han stupar, och Denni Avdic i ruggig målform.

Sammantaget tycker jag att det motiverar den kaxighet och självförtroende som Elfsborgstränaren Magnus Haglund gav uttryck för i går på presskonferensen inför matchen.

Lika mycket handlar ju också om att svenska lag, och i det här fallet Elfsborg, ska våga tro på att de kan spela jämnt mot europeiska toppklubbar.