Efter Rosenbors fiasko – Eggen till attack

Tycker att talangerna lämnar landet för snabbt

FOTBOLL

Rosenborg har kastats omkring som en liten vante i Europa Leagues gruppspel.

Inget undantag på torsdagen då Atlético Madrid tvålade till norrmännen med 3-0.

Nu ryter Rosenborgs frispråkige tränaren Nils Arne Eggen till.

– Unga spelare ska spela kvar i Norge, säger han.

Det är en klagosång vi hört i Sverige i många, många år.

Talangerna sticker utomlands. Den inhemska ligan är inte tillräckligt attraktiv och pengastinn för att hålla kvar sina ungdomar.

– Unga norska spelare ska få internationell erfarenhet genom att spela i norska klubblag som är så bra att de kvalificerar sig till Europa. De ska inte säljas till europeiska lag där de i stort sett hamnar på läktaren. Det måste norsk fotboll enas kring, säger Eggen.

På 90-talet kvalificerade sig Rosenborg jämnt för spel i Champions League.

Nu rök de mot FC Köpenhamn i kvalet. Ett FCK som gör braksuccé i den finaste fotbollsturneringen.

– Vi är inte där vi var jämfört med våra motståndare. Men det här laget har inte fått öva sig på samma sätt vi gjorde då jag var med i Champions League, varje år från 1994 till 2004. Då fick vi träning på den nivån, även om vi bytte ut enskilda spelare, säger Eggen.

– De som klagar på norsk klubbfotboll kan inte säga att man måste ut och få internationell erfarenhet tidigast möjligt för att få en chans i landslaget. Det resonemanget håller inte.

Klubben har 8-2 i baken efter storförluster mot Atlético och Leverkusen. Tre poäng fick man hemma mot Aris efter en knapp seger.

Trots Rosenborgs miserabla inledning och en sista plats i gruppen har norrmännen faktiskt fortfarande chans till avancemang.

ARTIKELN HANDLAR OM