Porto nära en perfekt säsong

Obesegrade och överlägsna – i kväll ska de kröna superåret med EL-titeln

Foto: Foto: AP
målfarlig hulk Brassen Hulk har öst in 23 mål i ligan. Radarpartnern Falcao har målrekordet i Europa League med 16.
FOTBOLL

Obesegrade och överlägsna – ingen har kunnat hota Porto i år.

Nu kan de kröna drömsäsongen med Europa League-titeln på Dublin Arena.

Enda hotet är – lokalrivalen och uppstickaren Braga.

Känn på den här tabellraden: 27-3-0.

Det är Portos osannolika rad av obesegrade matcher i den inhemska ligan. När allt summerades var laget 21 poäng före Benfica på andraplatsen.

När Porto går ut på Dublin Arena för Europa League-finalen mot Braga i kväll gör laget det för att lägga ytterligare en pusselbit till ”den perfekta säsongen”. Förutom den överlägsna ligasegern inledde man säsongen med att vinna den inhemska supercupen och på söndag väntar Vitória Guimarães i den nationella cupfinalen.

38 poäng före Braga

En säsong som byggt självförtroende:

– Vi behöver inte förbättra något eller sluta göra något bara för att vi har nått (Europa League-) finalen, säger målvaken Helton till AP.

Finalmotståndaren Braga slutade fyra i ligan men var 38 (!) poäng efter Porto.

– Efter den här säsongen är det naturligt att Porto är favoriter, säger Braga-tränaren Domingos Paciencia väl medveten om vilka offensiva hot laget ställs emot.

Fenomenet Falcao

Brasseanfallaren Hulk har öst in 23 mål i ligan medan hans radarpartner – colombianen Falcao – satt alla tiders målrekord i Europa League med 16 fullträffar.

– Ett fenomen? Jag? Jag har en lång väg att gå, säger Falcao blygsamt om sin egen säsong.

Skulle Porto vinna i kväll skulle det vara en första portugisisk seger i en europeisk cup sedan Jose Mourinho vann Champions League med laget 2004. Nu leds laget av Andre Villas Boas som utnämnts till den nye Mourinho.

Historisk säsong

– Vi är självsäkra att vi kommer nå vår maximala nivå, säger han om finalen som kan göra en historisk säsong än mer historisk.

– Finalen kommer vara en stor upplevelse. Jag hoppas Dublin stannar i vårt minne i många år.

Fotnot: Matchen börjar 20:45 och visas i TV4 Sport.

FAKTA

Vilka vinner och varför?

Simon Bank:

Porto. Varför? För att det finns inga rimliga motargument. Formen? Den har Porto. Inbördes övertag? Porto. Potentiella matchvinnare? Porto. Den defensiva strukturen? Porto. André Villas-Boas har chansen att nå sitt livs största framgång i en match mot mannen (Braga-tränaren och gamle Porto-idolen Domingos) som indirekt var den som ledde honom in i fotbollsyrket. Han kommer att ta den.

Erik Niva:
Sammanlagt den här säsongen har FC Porto spelat 57 matcher. De har bara förlorat 4 av dem, och 3 av dem var betydelselösa. Ligan har de redan vunnit – obesegrade – precis som den portugisiska supercupen. Efter Europa League-finalen följer den portugisiska cupen på söndag, och när vi summerar veckan är det troligt att vi också räknar ihop en av de mest överlägsna säsonger ett europeiskt klubblag över huvud taget har gjort. Tips: 3–1, Porto.

ARTIKELN HANDLAR OM