”Det är fantastiskt stort i Portugal”

Porto och Braga möts i Europa League-finalen

FOTBOLL

I kväll är det dags för final i Europa League.

Där möts två portugisiska lag: Porto och Braga. Än mer ovanligt är att en svensk har lirat i båda klubbarna.

– Många ”förstå sig påare” har sagt att ligan inte håller någon klass alls, säger Fredrik Söderström till Sportbladet.

Det hör inte till vanligheten att två portugisiska lag gör upp om titeln i Europa League. Det är också otroligt sällsynt att en svensk har spelat i båda lagen som möts i final.

Fredrik Söderström, som la ned sin karriär i februari, har lirat i både Porto och Braga.

– Det här är fantastiskt stort. Matchen är på alla förstasidor och det skrivs enormt mycket, säger Söderström till Sportbladet.

Lagen har imponerat rejält på väg fram till finalen. Braga har slagit ut bland annat Benfica och Liverpool medan Porto kört över Villarreal och Spartak Moskva.

– Det här är ett kvitto på att portugisisk fotboll är riktig bra. Många ”förstå sig påare” har sagt att ligan inte håller någon klass alls. Men ligan är femma-sexa i Europa och nu är två lag i cupfinal, säger Söderström.

Varför har de lyckats så bra i år?

– Klubbarna har kollat på toppklubbarna och tagit efter hur de har arbetat. Sedan har de mött tuffare motstånd på försäsongen, fått behålla de mesta av spelarna och även hittat bra fynd i Brasilien.

”Unik inblick”

För den förre Hammarby-spelaren är det en speciell situation. Söderström tillhörde Porto mellan 2001-2004 och då var han utlånad till Braga under en säsong.

– På det sättet har man unik inblick i det här. Vad jag vet är jag den enda svensken som spelat i två stycken finallag i Europa League eller Uefacupen, säger han.

– Jag har kontakt med en del i Porto, general managern och en sportdirektör. Sedan känner jag även några spelare, Fernando Belluschi är en av dem. I Braga har jag kontakt med en fysioterapeut.

Enligt Söderström råder det inget tvivel på att Porto har favoritskapet.

– De har 27 vinster och tre oavgjorda den här säsongen, med tanke på det så ska Porto vinna. De har även Hulk och Falcao som varit helt fantastiska. Men vid en enstaka match kan Braga överraska, titta på vad de gjorde mot Liverpool.

Ska du se matchen?

– Jag är lite upptagen i kväll men ska göra allt vad jag kan för att se den, jag ska få den inspelad i vilket fall. De som är värda att vinna ska få vinna enligt mig.

Det är bara 47 kilometer mellan lagen, vilket är rekord i en Uefa-turnering. Porto har vunnit de tre senaste matcherna mellan lagen. De har aldrig möts i en europeisk turnering förut.

ARTIKELN HANDLAR OM